Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Közös öröm

| Városi hírek

Horváth Ferenc főszerkesztő jegyzete.

A múlt héten újabb, jelentős pontjához érkezett a városfejlesztés. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, elkészült és átadták a forgalomnak az M85-ös legújabb szakaszát a Sopron-kelet csomóponttól a Pihenőkeresztig. Elkezdődött a Pozsonyi út felújítása, miközben már épül a Mély út is. Szóval rendben halad a gyorsforgalmi út építése. Mindenki teszi a maga dolgát. Szerencsére elcsendesedtek azok a harsány hangok, amelyek korábban azt próbálták elhitetni a soproniakkal, hogy nem lesz itt autóút… Elcsendesedtek? Kénytelenek voltak elhalkulni, mert a munkagépek zaja lehalkította őket. Aztán próbáltak még néhány szégyenteljes és sokszor szó szerint nevetséges trükköt bevetni, hogy miért is nem jó nekünk a gyorsforgalmi út, de ezek lepattantak a soproniakról, így az építők nyugodtan, tervszerűen dolgozhatnak.

Az M85-ös azonban csak az egyik, lehet, legfontosabb kockája a városépítésnek. Egy másik építőkocka a városi közlekedők parkolási gondjait enyhíti. Elérte tervezett magasságát a parkolóház, így már semmi sem gátolhatja meg, hogy határidőre elkészüljön.

A városi léthez hozzátartozik, hogy katasztrófavédelme és rendőrsége korszerű körülmények között láthassa el feladatát. Tudjuk, hogy mindkét szervezet meglehetősen mostoha körülmények között dolgozik, ám ez hamarosan megváltozik, hiszen letették az alapkövét egy új, integrált rendészeti központnak, s nem mellékesen megvalósul az érintett városrész rehabilitációja is.

A jövő elérkezett a Lövérekbe is, mert már csak napok kérdése, hogy birtokba vehessük az ország legújabb uszodáját. Voltak, akik ezt is bírálták. Őket majd a használók bírják jobb belátásra. S ha már víz… Elképesztő, hogy milyen össztűz zúdult az ország legnagyobb turisztikai beruházására! Igen, a Fertőről van szó. Az ellenzék úgy véli, ezen találja a legjobb fogást. Hiába minden józan érv, a szakemberek álláspontja, mindig találnak balekokat. Azt hiszem, ezek a támadások az építkezés befejezéséig tartanak majd.

Talán elnézik nekem, hogy a többi kisebb-nagyobb, már megvalósult vagy előkészítés alatt álló programról, az életünk mindennapjait befolyásoló projektekről, például a nagyon fontos városi útépítésekről, intézményi korszerűsítésekről most nem szólok, de azt tudnunk kell, hogy a fejlesztések egyes elemei összefüggenek, egyik feltételezi a másik megvalósítását is. Sopron az elmúlt tíz évben olyan ütemű modernizálási program megvalósításába kezdett, amely páratlan a maga nemében, s ezt megakadályozni értelmetlen, s felelőtlenség lenne. S persze nem is lehet.

Legyen ez inkább öröm. Mindannyiunk közös öröme, bárhonnan is nézünk a fejlesztésekre.

Kapcsolódó cikkek