Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közösségek  kis rendszere

Jegyzet

Közösségek kis rendszere

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Mondják, már Sopron sem a régi. Valóban, mert nem csupán a város arculata változik szinte évről évre, úgy, hogy közben megőrzi és megóvja történelmi városmagját, értékes épületeit, parkjait, közterületeit, s a Lövérek csodás világát, de állandó és átmeneti lakossága is változik.

A rendszerváltoztatást követően egyfajta belső népvándorlás vette kezdetét keletről nyugatra a jobb megélhetés reményében, amire aztán ráerősített az ausztriai munkavállalás lehetősége, amit persze az őslakosok is kihasználnak, s élnek vele napjainkban is. Az új „honfoglalók” egy (jelentős?) része azonban csak átmeneti otthonának tekinti Sopront. Egy szállodának, amelynek használja infrastruktúráját, ahol megpihenhet, de nem tudja, mit jelent a soproniság, az a bizonyos sokat emlegetett lokálpatriotizmus.

Azonban nem szeretnék igazságtalan lenni azokkal szemben, akik minden nehézség ellenére váltak Sopron hűséges és értékes polgáraivá. Közülük néhányan engem is kitüntettek barátságukkal, amire büszke vagyok, de úgy érzem, ők a kivételek, és semmi esetre sem a többség, amely szinte alvajáróként közlekedik szobája és a határon túli munkahelye között. Nem, én őket sem ítélem el, mert megértem, hogy gondtalanabb életre vágynak, hogy szeretnék megalapozni jövőjüket. Talán csak egy jó módszertannal dolgozó szociológiai felmérés tudná őket elhelyezni a város társadalmában. Ennek hiányában csak érzéseinkre támaszkodhatunk, azok pedig azt sugallják, hogy ők egy kicsit (?) kívülállók. Soproni polgárnak lenni mindig rangot jelentett, a város közössége minden korban nehezen fogadta be az idegeneket. Most annyival másabb a helyzet, hogy a lakóhelyet váltók talán maguk sem akarnak a közösség tagjaivá válni – kivételek persze akadnak –, mert nincs is rá lehetőségük, hiszen szinte csak az éjszakát töltik városunkban.

Sopron valamikori meglehetősen zárt közösségét napjainkra felváltotta a kisebb közösségek és csoportok hálózata, amelyek tudatosan őrzik identitásukat vagy annak egy részét. Ezt a nemes célt is szolgálják egy-egy lakóközösség vagy városész rendezvényei, erősítve az összetartozás élményét, amelyet állandóan táplálni kell. Erre mutat rá már évek óta a tómalmi juniális és pörköltfőző verseny, a Jereván városrész egy-egy érdekes és izgalmas rendezvénye, vagy a legújabb kezdeményezés, a virágvölgyi közösségépítő családi piknik, de ide sorolhatók a bánfalvi, a balfi és brennbergi–görbehalmi hagyományőrző programok is. A lényeg a közösségépítés. Fontos lenne ezek számát gyarapítani Sopron többi városrészében is, mert társakra, barátokra, egymást segítőkre minden időben szükségünk van, ugyanis a közösségi élményt semmi más nem pótolhatja. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek