Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lackner Kristóf síremléke
A síremlék jelenleg a Lenck-villa kertjében található.

Látta már?

Lackner Kristóf síremléke

| Városi hírek

Soproni épületek, szobrok, műemlékek.

Lackner Kristóf (1571–1631), Sopron legendás polgármestere 1631. december 29-én halt meg, temetését a város nagy pompával az új év kezdetén, január 4-én rendezte meg az abban az időben az evangélikusok által használt Szent György-templomban.

Itt a zenekart és az énekkart a híres orgonista és zeneszerző, Rauch András (1592–1656) vezényelte. Lackner Kristóf holttestét a templom sírboltjába, vörös márvány síremlékét pedig az oltár mellett helyezték el. 1674-ben, a katolikus eredetű templomok visszavételekor a jezsuita rendhez került a Szent György-templom, vélhetőleg ekkor eltüntették az összes protestáns síremléket, így Lackner Kristófét is.

A csonka vörös márványlap 1909-ben a Szent György-templom szomszédságában lévő egykori Fritz Ede-féle ház pékműhelyéből került elő, ahol küszöbül szolgált. „Minden emberi nagyság forgandóságára mutat az a szomorú lehetőség, hogy Sopron első nagy polgármesterének és kiváló nagy jóttevőjének drága pénzen készült síremlékét néhány emberöltő múlva az ajtóküszöbön pékinasok taposták naponta.” – mondotta dr. Payr Sándor, a soproni evangélikus teológiai professzora a Lackner Kristóf halálának 300. évfordulóján rendezett emlékünnepen.


Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek