Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Lackner Kristóf síremléke
A síremlék jelenleg a Lenck-villa kertjében található.

Látta már?

Lackner Kristóf síremléke

| Városi hírek

Soproni épületek, szobrok, műemlékek.

Lackner Kristóf (1571–1631), Sopron legendás polgármestere 1631. december 29-én halt meg, temetését a város nagy pompával az új év kezdetén, január 4-én rendezte meg az abban az időben az evangélikusok által használt Szent György-templomban.

Itt a zenekart és az énekkart a híres orgonista és zeneszerző, Rauch András (1592–1656) vezényelte. Lackner Kristóf holttestét a templom sírboltjába, vörös márvány síremlékét pedig az oltár mellett helyezték el. 1674-ben, a katolikus eredetű templomok visszavételekor a jezsuita rendhez került a Szent György-templom, vélhetőleg ekkor eltüntették az összes protestáns síremléket, így Lackner Kristófét is.

A csonka vörös márványlap 1909-ben a Szent György-templom szomszédságában lévő egykori Fritz Ede-féle ház pékműhelyéből került elő, ahol küszöbül szolgált. „Minden emberi nagyság forgandóságára mutat az a szomorú lehetőség, hogy Sopron első nagy polgármesterének és kiváló nagy jóttevőjének drága pénzen készült síremlékét néhány emberöltő múlva az ajtóküszöbön pékinasok taposták naponta.” – mondotta dr. Payr Sándor, a soproni evangélikus teológiai professzora a Lackner Kristóf halálának 300. évfordulóján rendezett emlékünnepen.


Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

2021. 11. 29.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 18.5 millió forint támogatást nyert a KEHOP-1.2.1. „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében benyújtott, „A klímatudatos Sopron városért” című projekt megvalósítására.

A várakozás fényei

A várakozás fényei

2021. 12. 01. | Huszár Judit

Már ég az első gyertya az adventi koszorún, már esténként világítanak a fények, a forralt bor illata is belengi a belvárost – megnyílt az idei adventi vásár, ezzel együtt elkezdődött az ünnepre hangolódás időszaka Sopronban.