Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lámfalussy Sándor emléktáblája – Erzsébet utca 9.

Hol járunk? – rejtvény

Lámfalussy Sándor emléktáblája – Erzsébet utca 9.

| Városi hírek

Lámfalussy Sándor (1929–2015) bankár, tőkepiaci szakértő, az „euró atyja”, Sopron díszpolgára (1993), a Magyar Szent István Rend és a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje Kapuváron született 1929-ben.

Erdőmérnök édesapja, id. Lámfalussy Sándor az Esterházy erdőbirtokok főigazgatója volt, később pedig a soproni Erdőmérnöki Főiskola erdőhasználattani tanszékét vezette.

Lámfalussy Sándor 1947-ben a soproni bencés gimnáziumban érettségizett. Budapesten a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán az első évet elvégezte. 1949 januárjában néhány hallgatótársával átszökött Bécsbe, onnan pedig a bencések ajánlólevelével Belgiumba került. A Leuveni Egyetemen szerzett 1952-ben közgazdász diplomát. Tanított a ­Yale Egyetemen (USA), banki pályafutása a Banque de Bruxelles közgazdasági osztályán mint elemző közgazdász kezdődött, majd 1971-ben kinevezték a pénzintézet vezérigazgatójának. Hamarosan meghívást kapott a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjához, ahol gazdasági tanácsadó és a monetáris és gazdasági főosztály vezetője lett, 1985-től pedig vezérigazgatóként munkakapcsolatba került a világ legfontosabb pénzügyi vezetőivel. 1988-ban tagja lett az eurót megalkotó, úgynevezett Delors-bizottságnak, 1993 és 1997 között pedig az Európai Központi Bank (EKB) elődintézményét vezette.

Munkásságát a belga király bárói címmel, a francia elnök pedig a Becsületrend parancsnoki fokozatával ismerte el. Kapcsolata soproni barátaival, iskolatársaival soha nem szakadt meg, tagja volt a Bencés Diákszövetség soproni szervezetének, amelyet anyagilag is támogatott. 2016. október 13-án a Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara felvette Lámfalussy Sándor nevét, ebből az alkalomból a kar Erzsébet utcai épületének aulájában felavatták a világhírű közgazdászprofesszor emléktábláját, mely jelenleg is ott látható.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek