Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rendőrségi sorozat

Legyen biztonságos az ünnep!

| Czetin Zoltán | Városi hírek

Közeledik a karácsony, mindenki az ünnepekre készülődik. Fontos, hogy ilyenkor is biztonságos legyen az otthonunk, ne legyünk betörők áldozatai, valamint mi magunk se okozzunk balesetet.

A téli időszakban, amikor már korán sötétedik, még jobban oda kell figyelnünk otthonunk biztonságára. Így van ez ünnepekkor is…

– Karácsonykor sok család útra kell, fontos, hogy előtte mindenki megtegye a szükséges óvintézkedéseket – kezdte Babelláné Lukács Katalin őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – A könnyen elérhető ablakoknál, teraszajtóknál mindenképp engedjük le a redőnyt, ha kertünk van, akkor pedig hasznos egy mozgásérzékelős lámpa. Ha több napra utazunk el, akkor kérjük meg a szomszédot, hogy ürítse a postaládát! Fontos, hogy az utazásról csak azután számoljunk be a közösségi oldalakon, ha már hazaértünk, illetve mindig ellenőrizzük, hogy valóban azok látják-e a bejegyzéseinket, akiknek mi meg szeretnénk mutatni!

A szakemberek tapasztalatai szerint ünnepekkor gyakrabban fogyaszt alkoholt az ember, de a zéró tolerancia ugyanúgy érvényes az utakon. Nemcsak magunkat, hanem másokat is veszélybe sodorhatunk a felelőtlenséggel.

– Ilyenkor sajnos több a lakástűz – folytatta az őrnagy. – Fontos, hogy az adventi koszorúk, csillagszórók esetében nagyon körültekintőek legyünk, felügyelet nélkül ne hagyjuk azokat, ahogy az elektronikus világítótesteket sem! 

Járási fórum

– Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb megyei jogú város, az a célunk, hogy a közbiztonságot még tovább erősítsük – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester a soproni járási közbiztonsági egyeztető fórumon. A múlt heti rendezvényen a rendőrség vezetői a járás településeinek polgármestereivel, a településeken működő polgárőr szervezetek képviselőivel, a Soproni Járási Hivatal vezetőjével, a Soproni Szakképzési Centrum és a Soproni Tankerületi Központ munkatársaival közösen tekintették át a közrend és közbiztonság helyzetét.

Dr. Herczeg Zoltán alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta: bár több rendkívüli feladat ellátása is jelentősen lekötötte az állomány erejét, ennek ellenére a felderítési mutatók javultak, csökkent a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma.

Dr. Forrai Zsolt ezredes, a Győr–Moson–Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese méltatta a Soproni Rendőrkapitányság jó eredményeit, amelyek meghatározóak a megye életében.

A fórum előtt ültették el a résztvevők az „élet fáját”. A megyei rendőrség is csatlakozott az országos felhíváshoz, amelynek lényege, hogy a koronavírus elleni küzdelemre irányítsa a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek