Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lejárnak a bérletek!
Parkoló autók a soproni belvárosban – októberben 1700 darab 2020-as bérlet jár le. Fotó: Filep István

Felszíni parkolás: Véget ér a kedvezményes időszak

Lejárnak a bérletek!

| P. Horváth László | Városi hírek

Fontos dátum közeleg: a 2020-ban érvényes éves zóna- vagy kombinált felszíni parkolóbérletek érvényessége 2021. október 16-án lejár. Városunkban 1700 járműre kell ismét bérletet váltani.

A koronavírus-járvány miatt először tavaly április elejétől vált ingyenessé a felszíni parkolás. Orbán Viktor miniszterelnök a döntést akkor azzal indokolta, hogy a járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása (­Orbán Viktor: hétfőtől díjmentes a közterületi parkolás, Soproni Téma 2020. április 6.). Mivel a zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos volt, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.

Az ingyenesség első szakasza tavaly július elsejéig tartott, a nyári hónapokban, illetve kora ősszel ismét fizetős lett a parkolás. Szeptember–októberben azonban ismét emelkedtek az esetszámok, így 2020. november 4-én újra bevezették a díjmentességet, amely idén május 25-ig tartott.

Az önkormányzat a Sopron Holdinggal egyeztetve (Parkolóbérletek érvényessége, Soproni Téma, 2021. január 15.) úgy döntött, hogy mindazokat, akiknek 2020-ban éves zóna- vagy kombinált bérlete volt, kompenzálja. Az ő bérletük érvényességét 2021. október 16-ig hosszabbították meg. A döntés mintegy 1700 járműtulajdonost érintett. Lapunk a Sopron Holdingnál megtudta: az idei évre szóló bérletek a teljes ár negyedéért válthatók meg, és 2022. január 31-ig érvényesek. Ez nem vonatkozik a kedvezményes, egy utcára szóló, lakossági bérletekre. Természetesen a továbbiakban is vásárolhatunk 30, illetve 10 napos időszakra parkolóbérletet. Bővebb információ és a fizetés menete a www.sopronholding.hu/cikk/2020-evi-parkoloberletek-ervenyessege internetes oldalon érhető el. Fontos, akik időközben gépkocsit cseréltek, akár e-mailben is jelezhetik a változást a Sopron Holdingnak.

Kapcsolódó cikkek