Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lovagi ünnep a bencéseknél
A bencés templomban megrendezett ünnepségen három új belépőt és öt előlépőt köszöntöttek a borlovagok Fotó: Németh Péter

Lovagi ünnep a bencéseknél

| Madarász Réka | Városi hírek

Az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa és a Soproni Legáció avatási és előléptetési ünnepséget tartott szombaton. A Kecske-templomban megrendezett szertartás a középkori hagyományoknak megfelelően zajlott.

13 éve működik az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának Soproni Legációja, amely a legnépesebb Magyarországon: mintegy 80 főt számlál. Maga a konzulátus Győrben található, a – több mint 30 éve, főnemesek által létrehozott – lovagrend szervezeteinek élén álló szenátus székhelye pedig Eisenstadt Szabadvárosban.

– A borlovagrend fő célja, hogy a bor társadalmi helyzetét emelje: megismertesse és alkalmazza a borral kapcsolatos új kulturális és gasztronómiai gyakorlatot, fórumot teremtsen az ez iránt érdeklődő személyek, közösségek számára – tudtuk meg Károlyi Gyulától, a legáció első legátjától. – Hisszük, hogy ahol borozgatás van, ott barátság van és béke. Jelmondatunk: „Csak ha az irigységen úrrá lettél, és másokért fáradozni kezdtél, akkor leszel igaz lovaggá!”.

A bencés templomban megrendezett ünnepségen három új belépőt és öt előlépőt avattak fel. A borlovagrend szertartásai középkori hagyományokon alapulnak, kiváltképp a Szent György-rend szokásait követik.

– Szombaton 18.30-kor a Reipál-házban lévő székhelyünkről indultunk – az ország különböző részeiről érkezett borlovagok részvételével és mazsorettek felvezetésével – tette hozzá Károlyi Gyula. – A mazsorettek műsort adtak a Fő téren, a körülbelül egyórás szertartás után pedig az újból felállított menet a Pannonia Hotelbe vette az irányt. Itt lovagi vacsorát adtunk mintegy a százfős vendégseregnek, majd mindenkit meginvitáltunk a szüreti napokra.
Idén alapították meg a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületét a nemesborok megismertetése, népszerűsítése érdekében.

Kapcsolódó cikkek