Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lufihajtogatás mesterfokon
Pethő Tibor négy és fél éve kezdett lufit hajtogatni – azt tervezi, hogy hamarosan bajnokságokra is nevez. Fotó: Filep István

Lufihajtogatás mesterfokon

| Madarász Réka | Városi hírek

Legyen szó méhecskéről, virágról, katicakarkötőről, kutyáról vagy akár Harry Potterről, Pethő Tibor szinte bármit el tud készíteni néhány lufiból. Ráadásul maximum egy percig tart a művelet a gyerekek nagy örömére.

„Tibi bohócot” vagy a „lufis bácsit” a gyerekek már messziről megismerik az utcán, és nem csak Sopronban. Négy és fél év alatt felesége, Pethőné Tóth Szilvia segítségével művészi szintre fejlesztette a lufihajtogatást.

– Az unokánk hatására kezdtem el lufit hajtogatni – mesélte Tibor. – Az egylufisokkal kezdem, de mára már eljutottam odáig, hogy 24 egyperces figuránk van, és bármelyiket megcsinálom akár a hátam mögött is. Időközben rájöttem, hogy a lufihajtogatás művészet, és most már a kihívásokat keresem benne: hogyan lehet különböző technikák egyesítésével alkotni valamit akár 300–500 lufiból.


Tibi és felesége kizárólag kaucsukból készült, környezetbarát lufikat használ, amelyek annyi idő alatt bomlanak le, mint egy tölgyfalevél. A modellező lufikból háromféle van, ezek párosításából keletkeznek a cukiságok, a méhecske például háromféle lufiból jön létre.

– Tagja vagyok több online csoportnak is, ahol megmutatják, hogy hogyan készülnek a különböző figurák, ám a fontos trükkökre magunknak kell rájönnünk – folytatta. – Fantázia és kreativitás nélkül a lufi pusztán egy tárgy. Bármit meg lehet csinálni belőle – valamit lassan, valamit gyorsan. A legutóbb egy tűzoltó fesztiválra készítettünk dekorációt: hajtogattam hozzá egy életnagyságú tűzoltót slaggal, sőt még tüzet is.


A házaspár távlati terve az, hogy lufihajtogató bajnokságokra is beneveznek, a gyerekeknek pedig workshopokon mutatják meg a lufihajtogatás fortélyait. A közeljövőben valószínűleg lesz egy interaktív kiállításuk is Sopronban. Szívesen segítenek bárkinek: évek óta együtt dolgoznak az Autitok Egyesülettel, de voltak már a Lady Lyons Club rendezvényén is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek