Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
M85: aszfaltozás és régészet
Fotó: Rostás János

M85: aszfaltozás és régészet

| P. Horváth László | Városi hírek

Mint a szorgos hangyák, úgy dolgoznak a robusztus munkagépek az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna–Sopron közötti szakaszának megépítésén.

– A Nagylózstól Sopron-kelet csomópontig tartó szakaszon végéhez közeledik a nagy tömegű földmunka – mondta lapunknak Hideg András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kommunikációs igazgatója. – Elkezdődött a nagycenki üzemmérnökség kialakítása is, illetve folyamatosan emelik be és szerelik össze az előregyártott vasbeton szerkezeteket. Peresztegnél elkészült az autóút felett átvezető új vasúti híd, a Sopron–Szombathely között járó vonatok már ezen keresztül közlekednek. 

A tájékoztatás szerint a Sopron-kelet csomóponttól a Tómalomig (Fertőrákos) tartó IV. építési szakaszon folyamatosan zajlik a földmunka, illetve a műtárgyak kiépítése. A Győr–Sopron vasútvonal feletti felüljárónál befejeződött a szerkezeti cölöpök építése. A 84-es főúton, illetve a Harkára vezető úton közlekedők napközben továbbra is számíthatnak arra, hogy a teherautók áthaladásának idejére megállítják a járműforgalmat. A Tómalom (Fertőrákos) csomópont környezetében lévő hídnál pedig megkezdődött a töltés kialakítása.

Sopron számára fontos az is, hogy a Tómalomtól a határig tartó úttal (ötödik szakasz) egyidőben az úgynevezett északnyugati elkerülő is megépüljön. Itt is történtek előrelépések, a tervek szerint az M85-ös gyorsforgalmi út a határátkelő közelében a jelenlegi kétszer kétsávos 84-es főútra csatlakozik vissza. Megtudtuk, a kiviteli terv elkészítésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás lezárulta után a szerződést az SDD Konzorciummal (Dömper Kft., Subterra – ­Raab Kft. és Pannon-Doprastav Kft.) kötötték meg. Jelenleg az ötödik szakaszon tart a területszerzés és a régészeti feltárás. Ennek a szakasznak az átadás határideje 2024. június 30.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek