Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
M85: gépek a földeken
Nagycenknél épül a keverőtelephez vezető szervizút

M85: gépek a földeken

| P. Horváth László | Városi hírek

Nagycenknél zajlik az M85-ös gyorsforgalmi út építésének előkészítése. A keverőtelep már elkészült, a kamionok pedig folyamatosan hordják a sódert, mind több munkagép bukkan fel a földeken.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, a Nemzeti Infrastruktúra  Fejlesztő Zrt. tavaly decemberben írta alá a nyertes konzorciumokkal az M85-ös gyorsforgalmi út megépítésére a kiviteli szerződést. A Nagylózs és Sopron-kelet, illetve Sopron-kelet – Tómalom (Fertőrákos) csomópont közötti szakaszokat a DS Konzorcium építheti meg. Egyes munkagépek  már megjelentek a területen. Nagycenknél még az elmúlt év végén felállították a keverőtelepet, ahonnan majd a szükséges anyagokat – beton, aszfalt – szállítják ki  az épülő úttestre. A 84-es főút és az „üzem” közti szervizutat javában építik, sorra érkeznek a sóderrel megrakott teherautók.

Miközben a munkaterületen már zajlanak az előkészületek, a mérnökök folyamatosan készítik el a kiviteli terveket. Ezek alapján építik meg ugyanis az M85-ös gyorsforgalmi út hiányzó, Csorna és Sopron közötti szakaszát. Az érintett részt négy egységre osztották fel, s a tényleges kivitelezési munkálatok várhatóan egyszerre, egy időben kezdődnek el.

A tervek szerint Nagylózs és Sopron-kelet csomópont között 15,4, míg Sopron-kelet – Tómalom (Fertőrákos) között pedig 6,4 kilométer hosszú lesz a gyorsforgalmi út. A biztonságos közlekedést segíti elő az, hogy teljes hosszban vadvédő kerítést is kialakítanak. Sopronnál pedig hatszáz méteren kerékpárutat is megépítenek majd.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.