Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Makovecz emlékére

A vándorkiállítás több mint fél éve járja az országot

Makovecz emlékére

| Etzl Edgár | Városi hírek

Felavatták a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Makovecz Imre életművét bemutató oszlopinstallációt a Petőfi téren. Az országjáró vándorkiállítás június 20-ig tekinthető meg a színháznál.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány által megálmodott, négyszögletű oszlopon olyan épületek láthatóak, amelyeket a neves építész tervezett – többek között a székelyföldi Vargyas temploma, a százhalombattai Szent István-templom, a tatabányai Csákányosi csárda, a Farkasréti temető ravatalozója, valamint a spanyolországi Sevillában található, az 1992-es világkiállításra épült magyar pavilon.


Az installáció négy oldalán emellett egy-egy képernyőn is megismerhetik az érdeklődők az ismert építész munkásságát.

– Makovecz Imre nem csupán építész volt, de a társadalmi kérdésekben is véleményt formáló, érzékeny művészember is. Az organikus építészeti iskola jegyében tervezett épületeire sokáig emlékezni fogunk – mondta az installáció soproni avatásán dr. Farkas Ciprián polgármester. Hozzátette, a soproniak által „Makovecz-házként” ismert, Móricz Zsigmond utcai épület is az építész által feltámasztott stílus jegyeit viseli.


– A kiállítás az építész 2011-es halálának 10. évfordulójára készült el. Már több mint fél éve járja az országot, Sopron a 14. állomása – tette hozzá dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi tudományos főigazgató-helyettese.


Az avatás után Makovecz Imre tanítványai, Kuli László és Fülöp István építész kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a színházban. A moderátor dr. Markó Balázs, a Soproni Egyetem Faépítészeti Tanszékének vezetője volt.

Kapcsolódó cikkek