Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Maradjunk otthon!
A legfontosabb szabály: alaposan és gyakran mosson kezet szappanos vízzel! Fotó: illusztráció

Dr. Visi Noémi: Fontos a higiénés szabályok betartása

Maradjunk otthon!

| Huszár Judit | Városi hírek

Koronavírus – ősszel még sokan nem is tudtak a létezéséről, most pedig állandó beszédtémát ad idősnek, fiatalnak, alapjaiban változtatta meg az életünket. De mit tehetünk a fertőzés terjedésének lassításáért? Összegyűjtöttük a hasznos tanácsokat.

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes törzsek képesek az emberben is fertőzést okozni. Mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek. A mostani járványt okozó új koronavírust 2019 végén azonosították Kínában, ez a törzs a Vuhanban 2019 decemberében kitört járvány előtt ismeretlen volt.

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül jut emberről emberre. Ezért is ajánlott, hogy legalább 2 méter távolságot tartsunk embertársainktól.

– A normál emberi higiénés szabályok betartása a legfontosabb – mondta lapunknak dr. Visi Noémi háziorvos, infektológus. – Tehát nem az alkoholos kézfertőtlenítő a leglényegesebb, hanem az, hogy hazaérkezés, mosdóhasználat után mindig mossunk szappannal kezet. A lehető legkevesebb tárgyhoz érjünk hozzá nyilvános helyen. Tüsszentésnél is használjunk papír zsebkendőt, amit a kukába dobjunk! Ezeket a szabályokat nemcsak most, hanem általában a hétköznapjainkban is be kellene tartani.

A háziorvos tapasztalatai pozitívak: kevesebb beteg kereste fel az utóbbi napokban személyesen a rendelőjét, sokan telefonálnak, így oldják meg például a receptfelírást is.

– Továbbra is arra biztatok mindenkit – elsősorban az időseket – hogy telefonáljanak! – tette hozzá dr. Visi Noémi.

A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus (COVID-19) elleni hatékony küzdelem érdekében. A koronavirus.gov.hu honlapon hiteles és naprakész információkat talál mindenki a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén. Keretes írásunkban mi is pontokba gyűjtöttük a megelőzéshez szükséges legfontosabb óvintézkedéseket. 

A legfontosabb óvintézkedések:

– Kerülje a szoros kapcsolatot minden olyan emberrel, aki vírushordozó lehet, mert például a közelmúltban valamely külföldi, fertőzött területen járt!

– Alaposan és gyakran mosson kezet! Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60 százalék alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti és az ujjai közötti területekre is!

– Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonára, az irodára, minden zárt térre.

– Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!

– Kerülje el a köhögő, tüsszögő embereket, a nagy tömeget!

– Lázas beteggel lehetőség szerint ne érintkezzen!

– Kerülje a megszokott üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést!

– Erősítse immunrendszerét, például fogyasszon elegendő vitamint!

Kapcsolódó cikkek