Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megemlékezés a határáttörés helyszínén
A történelmi eseményt dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke idézte fel Fotó: Griechisch Tamás

Megemlékezés a határáttörés helyszínén

| P. Horváth László | Városi hírek

Hétfőn délután a sopronpusztai emlékparkban folytatódtak a páneurópai piknik és határáttörés harmincadik évfordulójával kapcsolatos ünnepi programok.

Igazi piknikhangulat uralkodott a Páneurópai Piknik Emlékparkban, a fiatalok és idősek közül sokan a fűben heverészve beszélgettek. A gyerekeket játékok, foglakoztatók, a felnőtteket pedig például fúvós- és könnyűzenei koncertek várták. Az emlékmúzeumban kiállítással idézték fel, hogy mi történt ezen a helyen három évtizeddel korábban. 

Az ünnepi megemlékezésen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és dr. Farkas ­Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsnok is. Megjelentek továbbá az egykori határőrök, a piknik soproni és debreceni szervezői, keletnémet résztvevők, a német nagykövetség munkatársai, de képviseltették magukat Sopron testvérvárosainak delegációi is.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszöntötte a megjelenteket, külön megemlítve Katharina Landgrafot, a Bundestag képviselőjét.

– 1989-ben, a csodák évében ezen a helyen bátor és elszánt keletnémetek törték át a határt azzal a céllal, hogy szabadon nyugatra mehessenek – mondta ünnepi beszédében a polgármester. – A határáttörésben elévülhetetlen érdemük volt a határőröknek. Helyesen mérték fel a történelmi helyzetet – nem avatkoztak közbe. Tettüket később az idő is igazolta. A piknik megrendezésével és a határbontással a soproni és a debreceni szervezők nemcsak magyar, hanem európai történelmet is írtak.

A megemlékezésen felszólalók sorában dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke az akkori szervezők nevében idézte fel a harminc évvel ezelőtt történteket, majd felolvasta Szájer József európai parlamenti képviselő levelét.

A megjelentek végezetül a kopjafánál helyezték el a megemlékezés virágait. A nap a fertőrákosi barlangszínházban a soproni és a lipcsei szimfonikusok koncertjével ért véget.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek