Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megéri LED-re cserélni!
Egy 40–60 wattos hagyományos izzó teljesítményét tudja hozni egy 8–10 wattos LED-es verzió. Fotóillusztráció: Filep István

Így spórolhatunk: A LED-izzók minden méretben elérhetőek

Megéri LED-re cserélni!

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Világszerte nőnek az energiaárak – ez sajnos hazánkban sincs másképp. Sorozatunk második részében annak jártunk utána, milyen lépéseket tehetünk, ha az áramszámlánkat szeretnénk csökkenteni.

Mivel ma már az átlagos felhasználási mennyiségek fogyasztása felett lakossági piaci áron juthatunk hozzá az áramhoz és a gázhoz, egyre inkább jelentősége van annak, hogy háztartásunk energiatakarékos eszközökkel legyen felszerelve. – A legfontosabb, hogy izzóinkat a hagyományos típusúakról modern, LED-esekre cseréljük – emelte ki Horváth Sándor villanyszerelő. – Az energiatakarékos LED-fények minimum 50 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, és már minden méretben elérhetők. Egy 40–60 wattos hagyományos izzó teljesítményét tudja hozni egy 8–10 wattos LED-es verzió. Például egy átlagos téli este 2–3 szobában 6 darab hagyományos 60 wattos izzó 4–5 órán keresztül 2 kilowattot is elfogyaszt, míg LED-es társaik csak 300 wattot, azaz kicsit több mint 1/6-át.

Érdemes figyelni arra is, hogy háztartási gépeink minél magasabb energiaosztályba tartozzanak. Nyilvánvaló, hogy egy 30 éves fagyasztó sokat „eszik”, és jobban is jegesedik, mint modern társa.

Horváth Sándor szemléletesen „piros szemű vámpírokként” utalt a mindannyiunk háztartásában jelen lévő készenléti fényekre, melyekkel például az áram alatt lévő televíziók, modemek, különböző töltők világítanak. – Ezeket az eszközöket éjszakára jó kikapcsolni, és ezt egy kapcsolóval ellátott elosztóval lehet a legegyszerűbben megtenni. Heti szinten 1 kilowattot ezzel is lehet spórolni.

Ha éjszaka kell egyik helyiségből a másikba mennünk, a nagy indulási árammal működő villanykapcsolás helyett takarékosabb megoldás a konnektorba helyezett irányfény használata. A mozgásérzékelős fényeket viszont a szakember a háztartásainkba nem ajánlja (lépcsőházakba sokkal inkább), mert nagyon gyakran kapcsolnak fel indokolatlanul is.

A fenti pár trükk csak néhány a sok közül, de betartva őket egyértelmű lépéseket tehetünk az alacsonyabb áramfogyasztásért.

Takarékosabbak vagyunk: Szeptemberben már harmadik hónapja folyamatosan csökken a hazai villamosenergia-felhasználás. A Mavir Zrt. legfrissebb adatai szerint a villamosenergia-fogyasztás az év elején még magasabb volt, májusra azonos szintre került, attól kezdve pedig folyamatosan alatta maradt a tavalyi értéknek. A nyár utolsó hónapjában annak ellenére sikerült alacsonyabb fogyasztást elérni, hogy a havi átlaghőmérséklet 3,5 fokkal magasabb volt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ebben jelentős szerepet játszik a háztartások takarékosabb energiafelhasználása. (forrás: Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár Facebook-oldala)

Kapcsolódó cikkek