Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megérkezett a tavasz?
A tél eddig szokatlanul enyhe volt, de március még tartogathat téli időt, akár havazást is. Fotó: Filep István

Sopronban február 18-án megdőlt az országos melegrekord

Megérkezett a tavasz?

| Munkatársunktól | Városi hírek

Közel mínusz 10 fokos reggel után bő egy héttel 20 fokos nappal, erős szél, vékony, hamar olvadó hótakaró. Írásunkban összefoglaljuk, milyen arcát mutatta idén a tél.

Március első napján megkezdődik a meteorológiai értelemben vett tavasz, és ugyan a csillagászati még 21-éig várat magára, már február második felében tapasztalhattunk nagyon enyhe hőmérsékletet. Előkerültek a vékonyabb kabátok, a félcipők, a napszemüvegek, virágoznak a tavasz hírnökei, már egy ideje bújnak a nárciszok, a jácintok, de a tulipánok is.

– Február 18-án Sopronban és Fertőrákoson 19,8 fokig melegedett a levegő, így új országos legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 18,2 fok volt, melyet Pécs közelében regisztráltak 1955-ben – tudtuk meg Kiss Mártontól, az Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Obszervatóriumának észlelőhálózati koordinátorától.


Az egy hete megkezdődött böjti időszakra jellemző a változékonyság, a két évszak „csatája”, a szeles idő, a gyakori frontátvonulások, a hőmérséklet és a napos órák fokozatos emelkedése. A szakember kiemelte, ugyan a tél eddig szokatlanul enyhe volt, de március még tartogathat akár havazást is. – Általában ma már szinte csak egy hosszúra nyúlt november a tél – folytatta Kiss Márton. – Mindhárom téli hónap átlaghőmérséklete jóval meghaladta az ilyenkor szokásosat. Február 20-ig 21 napon esett hó vagy havas eső Sopronban, összefüggő, 1 centimétert elérő vagy azt meghaladó hóréteg pedig mindössze 8 napon alakult ki. Sajnos csapadék az ország többi részével ellentétben alig érkezett, így a város maradt az ország egyetlen olyan területe, ahol továbbra is jelentős a csapadékhiány, és a mély talajrétegek is szárazak.

A kemény téli fagyok a globális folyamatoknak köszönhetően egész Európa-szerte ritkulnak, Sopronban is csak február 5–10. között közelítette meg a -10 fokot a hőmérő higanyszála. A leghidegebb hajnalon (február 9-én) -7,3 fokot mértek a városban, míg ugyanekkor Fertőrákoson -10,9 fokig csökkent a hőmérséklet. Sopronban -10 foknál hidegebb évek óta nem volt.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek