Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megmutatja magát  a szépülő belváros
A Templom utcában nagy kihívást jelent a közművek cseréje Fotó: Németh Péter

Megmutatja magát a szépülő belváros

| P. Horváth László | Városi hírek

A Kolostor utca felújításával már végeztek, s a többi belvárosi utcában is jól halad a ki­­vitelező. Helyenként már látható, milyen lesz az új útburkolat.

A Modern Városok Program ke­­retében a kormány 1,98 milliárd forintos támogatást adott a történelmi belváros burkolatainak és közműveinek felújítására. A munkálatok idén februárban el is kezdődtek, s azóta is – a kisebb csúszásokat leszámítva – ütemesen haladnak. Kelemen Imrével, a Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójával vettük sorba, miként is áll most a kivitelezés. 

– A Kolostor utca elkészült, ide négy fát tervezünk még az ősszel elültetni – kezdte Kelemen Im­­re. – A Templom utca Fő tér és a Büncker közig tartó részén már végeztünk a közművek cseréjével, s elkezdődhet a szep­­tember végéig tartó burkolás. A Templom utca kihívást jelent, de nem megoldhatatlan feladatot: a szűk utcában a közművek cseréjét, a be­­kötéseket négy méter mélyen végzik el. A munkát nehezíti, hogy ki kell kerülni a he­­­lyenként áthaladó gáz-, villany- és egyéb vezetékeket. Az út alapozásával és burkolásával még ebben az évben szeretnénk végezni. A Hátsókapu esetében egyeztettünk az 1. szám alatti épül­­et tulajdonosával: segítünk az évek óta romos ház felújításán dolgozóknak.

Kelemen Imre megjegyezte, a Hátsókapu idén ideiglenesen betonréteget kap, a burkolatot majd jövőre rakják le. Ennek oka, hogy a jövő tavasszal sorra kerülő Szent György utcát innen érik el majd a több tonnás teherautók. Az Orsolya téren a tervek szerint augusztus végére leteszik a burkolatot, így az iskolakezdésre már a megszépült tér fogadja a diákokat. A Fegyvertár utca közműépítési munkái a napokban befejeződhetnek, itt is megkezdődhet az útalap, majd a kockakőburkolat építése.

– A munkálatok jól haladnak, azonban az előzetesen megjelölt ütemtervtől lehetnek eltérésnek – tette hozzá az ügyvezető igazgató. – A föld mélyén nem várt vezetékkel, bekötésekkel, akadályokkal találkozhat helyenként a kivitelező, amely csú­­szást okozhat. Mindez azonban nem veszélyezteti azt, hogy 2018 szeptemberére befejezzük a munkálatokat.

Kapcsolódó cikkek