Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megnyílt az adventi tárlat
Idén rendhagyó módon a Munkácsy-terem adott otthont az adventi tárlatnak. Fotó: Németh Péter

Soproni Füzetek: A 2021-es számban is bemutatkoznak a fiatalok

Megnyílt az adventi tárlat

| Madarász Réka | Városi hírek

A művészetpártoló közönség színe-java megjelent vasárnap délelőtt a Soproni Képzőművészeti Társaság hagyományos adventi tárlatán, mely minden évben egyben a Soproni Füzetek aktuális számának a bemutatója is.

Az eseménynek – rendhagyó módon – a Munkácsy-terem adott otthont. Az elegáns helyszín jól illett az ünnepi hangulathoz, akárcsak a Soproni Petőfi Színház kamarakórusának karácsonyi válogatása.

– Az egész világ szokatlan mederben jár, szokatlan a rendezvényünk is – mondta Hegyi Ferenc, a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnöke. – A pandémia miatt befészkeli magát közénk a szorongás, melynek tárgyiasult kifejezése a rajtunk lévő maszk. A mi adventünk ugyanolyan feszültségektől terhes, mint a 100 évvel ezelőtti, 1921-es év, melyről a tárlatunk és a Soproni Füzetek írásai méltán megemlékeznek.

– Kivételesen szép alkalom Sopronban, amikor advent idején a képzőművészetet és az irodalmat együtt tudjuk ünnepelni – folytatta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Sopronban élénk kulturális élet zajlik, az alkotó szellem inspirálja a hűség városának polgárait. A pezsgő alkotótérből származó erő az, amely nekünk, közéleti szereplőknek erőt ad a város építéséhez. Sopron maga a megtestesült hűség: a kitartásban, a hagyományok tiszteletében és a tenni akarásban is. A soproniság a hűséggel egyenértékű.

A Soproni Füzetek 2021-et dr. Zentai László író, az immár 43 éve megjelenő kulturális antológia főszerkesztője mutatta be, aki emlékeztetett arra, hogy a két művészeti ág közös szereplését Bősze Balázsnak köszönhetjük. – Az idei számban most már tradicionálisan alkotóműhelyeket mutatunk be – hangsúlyozta az író. – Ennek az a célja, hogy aki a Soproni Füzeteket a kezébe veszi, többet tudjon meg egy-egy alkotó életpályájáról. Ebben a számban öt művész mondja el, hogy mit jelent számára az alkotóműhelyében dolgozni. Mint minden esztendőben, diákköltőknek és diákíróknak is lehetőséget adtunk a bemutatkozásra, hiszen közülük kerülnek ki a jövő alkotói. Idén több soproni szerzőnek jelent meg önálló kötete, melyekre recenziók formájában hívjuk fel a figyelmet.

A tárlatot Jakabné Tóth Márta, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg. Beszédéből megtudhattuk: a 37 alkotó 76 művét felvonultató kiállítás a karácsonyi ünnepkör jegyében szerveződött, ugyanakkor a társaság éves alkotói tervének összefoglalása is, mely összefonódott a népszavazás századik évfordulójával. A tárlat december 17-ig látható naponta 10– 12, illetve 14–17 óra között.

Kapcsolódó cikkek