Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megteremtette a jövőt
Dr. Roller Kálmán vezetésével menekült Kanadába a főiskola hallgatóinak és oktatóinak egy része az 1956-os szabadságharc leverése után – egykori lakóháza falára most emléktábla került.

Megteremtette a jövőt

| Köves Andrea | Városi hírek

Dr. Roller Kálmán előtt tiszteleg az az emléktábla, amelyet egykori lakóháza falán a napokban avattak fel a Zsilip utcában.

Az Erdőmérnöki Főiskola egykori igazgatójának, dr. Roller Kálmánnak a vezetésével menekült Kanadába a főiskola hallgatóinak és oktatóinak egy része az 1956-os szabadságharc leverése után. Neki köszönhető, hogy Vancouverben, az University of British Columbián létrehozott Sopron Divisio keretében magyar nyelven szerezhettek erdőmérnöki diplomát a kivándorolt diákok. Erdészeti kutatásai nemzetközi szinten elismertté tették, emellett haláláig a torontói magyar csoport oszlopos tagja volt.

A Geo-Environ Környezetvédő Egyesület és a Soproni Egyetem együttműködésében avatták fel dr. Roller Kálmán emléktábláját a Zsilip utca és a Frankenburg út sarkán. Az ünnepségen az Erdőmérnöki Kar dékánja, prof. dr. Bidló András méltatta a 2004-ben elhunyt dr. Roller Kálmán szakmai életútját és emberi nagyságát. Mint kiemelte: – Emlékét elsősorban a soproni egyetemi hallgatók egyben tartásában, a közös jövő megtalálásában és a kanadai soproni csoport fenntartásában szerzett érdemei miatt őrizzük meg. Döntése egy életre meghatározta több mint 200 soproni erdőmérnök-hallgató jövőjét. Ha ő nem áll ki a hallgatókért, akkor nem jött volna létre az a közösség Kanadában, amely a mai napig szorosan tartja a kapcsolatot – a selmeci hagyományok szellemében – az óhazával.

Magas Ádám önkormányzati képviselő üneppi köszöntőjében rámutatott: dr. Roller Kálmán az Erdőmérnöki Főiskola igazgatójaként megreformálta az oktatást, és bevezette a tíz féléves tanulmányi időt.

A tábla leleplezése után a főszervezők megkoszorúzták az új alkotást, amely az egykori hallgatók és oktatók emléke előtt is tiszteleg.

A Kanadában élő Roller István, dr. Roller Kálmán egyik fia kérdésünkre elmondta: óriási megtiszteltetés a család számára, hogy emléktábla került egykori lakhelyük falára. Bíznak abban, hogy akik elsétálnak a tábla előtt, azok majd utánanéznek: milyen példamutatóan viselkedett édesapjuk az 1956-os szabadságharc leverése után. Még ma is élénken emlékszik arra a pillanatra, amikor gyermekkorában feldúltan kopogtak az egyetemisták a Zsilip utcai ház ajtaján, hogy nagy veszély leselkedik rájuk. Akkor egyik pillanatról a másikra kellett elhagyniuk szeretett otthonukat és városukat.

Kapcsolódó cikkek