Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújul a soproni piac
A soproni piac látványterve – a felújításkor új épületrész is készül, a meglévőket pedig modernizálják.

Várhatóan 2024 tavaszára fejeződnek be a munkálatok

Megújul a soproni piac

| Munkatársunktól | Városi hírek

Lefedik a teljes vásárlóteret, új épületrész készül, közel duplájára emelkedik a parkolóhelyek száma – felújítják a soproni piacot és vásárcsarnokot. Az ideiglenes piactér kialakítását már megkezdték, mely várhatóan augusztustól „helyettesíti” a jelenlegit.

– A piac felújításával a soproniak régi vágya válik valóra, hiszen annak állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester. – Jómagam és a városvezetés nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy ez a fejlesztés megvalósuljon Sopronban. A sikeres közbeszerzést és az érintettekkel történő egyeztetéseket követően mostanra vált lehetővé, hogy megkezdődjenek a munkálatok.

A piac modernizálása valóban régi álma a városban élőknek – ezt ott jártunkkor az árusok és a vásárlók is egyhangúlag megerősítették. – Édesanyám révén gyerekkorom óta járok ide – mesélte az egyik eladó. – Várom, hogy lefedjék, mert a jelenlegi megoldás talán inkább a mediterrán országokba alkalmas. Esőben, télen nem jó itt lenni. Remélem, a vevők hűségesek lesznek az építkezés alatt is.

A piac modernizálása régi álma a városban élőknek – ezt az árusok és a vásárlók is megerősítették. Fotó: Filep István

A piac és vásárcsarnok átalakítása két lépésben valósul meg. Az első ütem már zajlik, jelenleg egy ideiglenes piacteret hoznak létre, ami várhatóan augusztusig elkészül, és az Újteleki utcából nyílik a piac irányába. A jelenlegi árusítók, üzlettulajdonosok és bérlők konténerekben és szabadtéri elárusító helyeken tudják majd itt kiszolgálni a vásárlókat. Az ideiglenes piactér átadását követően kezdődnek meg a vásárcsarnok építési munkái, és előreláthatólag 2024. március végére fejeződnek be. A beruházás során a Lackner Kristóf utca felé néző északi épülettömb helyén, a mellette lévő nyugati tömbhöz csatlakoztatva új épületrész készül. A jelenlegi piacteret vasbeton oszlopokon álló ragasztott fa tartószerkezettel, két oldalt üvegfallal fedik le, valamint új burkolatot és elárusítópultokat alakítanak ki. Felújítják a meglévő épületek homlokzatát, tetőszigetelését, lefedését és a vizesblokkokat is, valamint a piacot övező utak is új térkőburkolatot kapnak. Az Újteleki utca felől új útkapcsolatot és parkolókat hoznak létre, melyek száma a mostaninak közel a duplája lesz.

A jelenlegi épületben a közterületről megközelíthető üzletek – az adott épületrészt érintő munkák kivételével – működnek majd. A fejlesztések kormányzati támogatásból, a Modern Városok Programban, mintegy 1,4 milliárd forintból valósulnak meg. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek