Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújulnak a templomok
A Jézus Szíve-templom 14 millió forint támogatást kap, restaurálják például az üvegablakokat is. Fotó: Griechisch Tamás.

Barcza Attila: A keresztény kultúra megőrzése kiemelt fontosságú

Megújulnak a templomok

| Városi hírek

A magyar kormány támogatásával huszonhárom soproni és térségbeli templom újul meg a jövőben 389 millió forintból.

– A magyar kormány elkötelezett a közös, nemzeti, épített örökségünk megőrzése, valamint a turisztikai szempontból is fontos egyházi beruházások mellett – kezdte Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – A program keretében támogatáshoz jutnak a kisebb egyházi közösségek is, így nagy mértékben segítjük mindennapi működésüket. Magyarország Kormánya nem hagyja lepusztulni épített örökségünket, templomainkat. Jó példa erre a Szent Mihály-templom megújítása. A gótika soproni csodája kívül-belül megszépült. Számunkra a keresztény kultúra megőrzése kiemelt fontossággal bír. Napjainkban különösen a vírushelyzet miatt fontos az egyházak embereket segítő, lelkeket támogató tevékenysége. Robert Schuman szavai ma is mérvadóak a közös jövőnk szempontjából: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.”. Hisszük, hogy az az ország, amely templomokat újít fel, jelzi, hogy bízik a jövőjében.

– A Soproni Szent Imre Plébániához tartozó, az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Jézus Szíve temploma 14 millió forintos támogatásban részesül, amelyből a színes üvegablakok restaurálását, valamint a hőszigetelést is biztosító védőüvegezést szeretnénk megvalósítani – tette hozzá Németh István, a templom plébánosa. – Régi álmunk válik valóra, mert annyira rossz állapotban vannak az ablakok, hogy helyenként befúj a szél, bejön a csapadék. Öröm hallani, hogy a soproni „szürkék” temploma mellett még számos egyházi épület megújul, megszépül városunkban és környékén.

A Magyar Templomfelújítás Program keretében összesen 389 millió forintból újulnak meg a soproni és a város környéki templomok. 

Templomfelújítások Sopronban:

• Soproni Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Jézus Szíve temploma (felvételünkön) • Mária Magdolna-templom (Sopronbánfalva) • balfi Szent Farkas-templom • Szent Domonkos rend temploma • soproni református templom • soproni evangélikus templom

Kapcsolódó cikkek