Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújulnak az otthonok
Lőrincz Krisztián (j) hidegburkoló és Soós Bálint épp a járólapot teszi le egy soproni ház felújításánál. A szakemberek most sok megbízást kapnak – a lakásfelújítási program miatt többen kezd

Lakásfelújítási támogatás: A családok és a mesterek is elégedettek

Megújulnak az otthonok

| Etzl Edgár | Városi hírek

Tapétázás, fürdőszoba-felújítás, napelem-telepítés – az otthonfelújítási támogatás miatt megállás nélkül dolgoznak a szakemberek Sopronban is. Az általunk megkérdezett hidegburkolónak már jövő augusztusra is van előjegyzése.

Az év elején különleges segítséget vezetett be a kormány a családoknak. A januártól igénybe vehető lakásfelújítási program keretében a 25 év alatti gyermeket nevelők újíthatnak fel ingatlant úgy, hogy az állam a felújítás anyag- és munkaköltségének 50 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig támogatja a renoválást.

– Rengeteg feladatunk van január óta, több külföldön dolgozó szakember tért vissza, hogy itthon vállaljon munkát – kezdte Károlyi Gyula kőfaragómester, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke. Tapasztalatai szerint nagyot nőtt a napelemek iránti kereslet, de az építőipar minden szegmensében nőtt az igény a jó szakemberekre. – A járvány következtében kialakult energiaválság miatt sajnos megnőttek a szállítási költségek, emiatt drágult az építőanyag. Helyes döntés volt a kormány részéről, hogy befagyasztotta az üzemanyagárakat – vélekedett az elnök.

– Korábban is jellemző volt, hogy fél évvel előre foglalt a naptárunk, de most már jövő augusztusra is van előjegyzésünk – nyilatkozta Lőrincz Krisztián hidegburkoló szakember. Figyelmeztetett, hogy a támogatás bevezetése óta sajnos sok igénytelen munkát végző vállalkozó jelent meg. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolta, hogy szakembert az ipartestület vagy megbízható ismerős ajánlásával keressünk.

A Sopronra vonatkozó kérdésünkre a családügyi minisztériumtól megyei adatokat kaptunk. A támogatás bevezetése óta Győr–Moson–Sopron megyében az összes kérelem mintegy 6 százalékát, 4.170 darabot adtak be, és közel 3.500 ügyben már támogató döntés is született 6,1 milliárd forint összegben. Átlagosan egy beadott kérelemre 1.773.000 forint támogatást igényelnek a családok.

Speciális kölcsön: Fontos, hogy tisztában legyünk a támogatás igénylésének feltételeivel, hogy megfelelően tudjunk kalkulálni. Azoknak a családoknak, akiknek nincs elegendő pénzük a felújítási munkálatok finanszírozására, speciális otthonfelújítási kölcsön érhető el. A témában hasznos információk olvashatók a www.csalad.hu/tamogatasok weboldalon.

Kapcsolódó cikkek