Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújult a temető
– Ne feledjük el azokat a soproni bakákat sem, akik idegen földben álmodják örök álmukat! – mondta a rendezvényen dr. Udvardi Endre, a HM jogi főosztályának vezetője Fotó: Pluzsik Tamás

„Magunknak tartozunk azzal, hogy emlékezünk a hősökre”

Megújult a temető

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Közel 1500 sírkövet újragyártottak, felújították és világítással látták el a 450 méter hosszú sétányt a bánfalvi hősi temetőben. A munkákat mintegy 150 millió forintos kormányzati támogatásból finanszírozta Sopron.

Az első világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából írt ki pályázatot hadisírok és emlékművek felújítására a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Ennek keretében Sopron 152 millió forint kormányzati támogatást nyert el a bánfalvi hősi temető sírjainak rendbehozatalára.

– Az első világháború különösen fontos Sopron számára, mivel katonaváros volt – fogalmazott a temető pénteki ünnepélyes átadásán dr. Fodor Tamás polgármester. – Több katonai alakulattal is rendelkezett, közel volt Bécshez, a birodalom központjához. A soproni katonák a világháborúba nagy lendülettel, a haza iránti tisztelettel vetették be magukat. 1914-ben ott harcoltak a Kárpátok gerincén, a soproni huszárok limanowai csatában tanúsított hősiessége nélkül az orosz csapatok betörhettek volna hazánkba is. Sopron városa nemcsak büszke ezekre a történelmi hagyományokra, hanem becsülettel ápolja is azokat.

A projekt keretében a temetőben közel 1500 sírkövet újragyártottak és kihelyeztek, felújították a 450 méter hosszú sétányt, amit világítással is elláttak, valamint megtörtént a kapu felújítása is. Az önkormányzat saját forrásból a civil áldozatok síremlékeit is felújította.

– Mit adhatunk elesett hőseinknek? Az ő áldozatukhoz nem mérhető semmi, sem katonai tiszteletadás, sem emlékmű, sem történelmi monográfia – mondta dr. Udvardi Endre ezredes, a HM jogi főosztályának vezetője. – Magunknak tartozunk azzal, hogy emlékezünk rájuk, de ne feledjük el azokat a soproni bakákat sem, akik idegen földben álmodják örök álmukat!

A felújított temetőt megáldotta és megszentelte Horváth Kornél főhadnagy, katolikus tábori lelkész és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, majd dr. Fodor Tamás polgármester, Barcza Attila országgyűlési képviselő és Mágel Ágost önkormányzati képviselő megkoszorúzta az első világháborús emlékművet. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek