Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújult orvosi ügyelet
Fotó: Filep István

1830: Sopronban március elsejétől él az ügyeleti telefonszám

Megújult orvosi ügyelet

| Köves Andrea | Városi hírek

Megújul az orvosi ügyeleti rendszer országszerte, a változtatásokat Győr–Moson–Sopron vármegyében már március elsejétől bevezették. Az új rendszerben a 1830-as telefonszámot kell hívnia annak, aki 16 óra után orvosi ellátásra szorul.

Az új rendszerben Sopronban a háziorvosi ügyelet hétköznapokon 16-tól 22 óráig, hétvégén és ünnepnapon 8-tól 14-ig működik. A gyermekorvosi ügyelet hétvégén és ünnepnapokon 8–14-ig elérhető. Ezután a sürgősségi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el. A betegeket továbbra is a Győri út 15-ben, a kórház területén lévő épületben fogadják. Azok számára, akik személyesen keresnének fel egy sürgősségi ügyeletet, hétköznap 22-től 8-ig, hétvégén és ünnepnapon 14-től 8-ig erre is van lehetőség, de előbb érdemes felhívni a 1830-as számot. Ennek tárcsázásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 és reggel 8 között, szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapon egész nap hívható. A rendszert Hajdú–Bihar vármegyében már bevezették, ahol jól vizsgázott az új ügyeleti ellátás.

– Az eddigi ügyeleti rendszer, amely évtizedek alatt alakult ki Magyarországon, meglehetősen heterogén módon működött – nyilatkozta lapunknak Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. – Mindezzel kapcsolatban sok panasz érkezett a betegektől, egyes helyeken nem vették fel az ügyeletre érkező telefont, vagy nem ment ki hozzájuk az orvos, előfordult, hogy indokolatlanul a mentőkhöz tanácsolták a betegeket. Sem a hívásfogadás, sem az ellátás nem felelt meg a minőségbiztosítás és az ellenőrizhetőség követelményeinek. Ezért született az a döntés, hogy egy egységes, minőségbiztosított, protokollokra épülő, magas szakmai színvonalú rendszert hozzunk létre, amely kifejezetten betegközpontú. Sopron esetében is március elsejétől él a 1830-as ügyeleti telefonszám, ha valaki feltárcsázza, akkor a vármegyei mentőszolgálat központjába fut be a hívás. Itt az ügyelet irányítója veszi fel a telefont, aki szakemberként vagy tanácsot ad a betegnek, vagy elirányítja valamelyik ellátási pontra. Ezek közül az egyik Sopronban található. Ha nagyobb a baj, akkor küldi az ügyeleti autót vagy súlyosabb probléma esetén a rohamkocsit.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe. A rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva érhetők el. 

Nem szűnik meg az orvosi kamara

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem szűnik meg, tovább folytathatja tevékenységét az új jogszabályi környezetben is – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Takács Péter közölte, az orvosi tevékenység végzésének három kritériuma – érvényes működési engedély (szakvizsgák megléte), a kötelező kamarai tagság és a foglalkozás-egészségügyi engedély – közül a parlament által elfogadott törvény csak a kötelező kamarai tagságot szünteti meg.

Ennek az volt az oka, hogy „az elmúlt időszakban a kamara nem köztestületként, hanem politikai aktorként kezdett tevékenykedni” – tette hozzá.

Az egészségügyért felelős államtitkár kitért arra, hogy a kamara a szakmai érdekképviseletet a jövőben is végezheti, az etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) folytatja majd le.

Kapcsolódó cikkek