Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mert összetartozunk...
– Olyasvalamire emlékezünk, amire mély fájdalommal gondol vissza minden magyar – mondta a trianoni megemlékezésen tartott ünnepi beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képv

„Sopron neve elválaszthatatlanul összefonódott a hűséggel”

Mert összetartozunk...

| P. Horváth László | Városi hírek

– Mi, soproniak és környékbeliek nem törődtünk bele a trianoni igazságtalanságba, és a nagyhatalmak ellenében is kiharcoltuk, hogy magunk dönthessünk sorsunkról – mondotta Barcza ­Attila június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

A soproniak június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Barátság parkban a trianoni emlékkőnél idézték fel a békediktátum aláírásának 101. évfordulóját.

Az eseményt az önkormányzat és a Soproni Erdélyi Kör szervezte. A megemlékezésen részt vett dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, számos önkormányzati képviselő, intézmények, szervezetek vezetői, képviselői, a civil szerveződések képviselői, valamint sokan azok közül, akik Erdélyből települtek át Sopronba.

A jelenlévőket dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta, a trianoni békediktátum aláírásának 101 év elteltével is a legfőbb üzente az emlékezés és az emlékeztetés.

– Olyasvalamire emlékezünk, amire mély fájdalommal gondol vissza minden magyar – mondta ünnepi beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében az ezeréves Magyar Királyság területét szétszabdalták, és több mint kétharmadát elcsatolták. Az elszakított területekkel együtt mintegy 3,5 millió magyar került határainkon kívülre.

Barcza Attila kiemelte: ne feledjük azt sem, hogy száz évvel ezelőtt példaértékű esemény történt városunkban és a környező településeken. – Mi, soproniak és környékbeliek nem törődtünk bele a trianoni igazságtalanságba és a nagyhatalmak ellenében is kiharcoltuk, hogy magunk dönthessünk a saját sorsunkról. Magyarok maradtunk! A történelmi jelentőségű döntést követően Sopron neve elválaszthatatlanul összefonódott a hűséggel. Városunk 100 évvel ezelőtt visszaadta a nemzet önbecsülését. A nemzetpolitika csak akkor lehet hatékony, ha megbízható és kézzelfogható eredményei vannak. Sopron e tekintetben is példát mutat.

Szabadtéri kiállítás a Jerevánon

Évek óta hagyomány a Jereván-lakótelepen a nemzeti összetartozás napján rendezett szabadtéri kiállítás. Herr József fotográfus a soproni Pendelyes néptáncosait megörökítő tárlatát a szolgáltatóház átriumában Csiszár Szabolcs alpolgármester nyitotta meg az elmúlt pénteken.

– A Soproni Pendelyes Táncegyüttes a leghitelesebben képviseli előadásaival, táncházaival a nemzeti összetartozást – fogalmazott Tóth Éva önkormányzati képviselő, a Jereván településrész önkormányzatának elnöke. 

Kapcsolódó cikkek