Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Miért az Újteleki  utca és az Ógabona  tér sarkán?

Miért az Újteleki utca és az Ógabona tér sarkán?

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sorozatunkban Sopron neves műemlékeit, építészeti–szobrászati kincseit mutatjuk be a Soproni Múzeum segítségével.

2015-ben még a Várkerületet szigorú tekintettel pásztázó Munkás-szobor tavaly új helyet kapott. Felvetődhet a kérdés, miért pont az Ógabona tér és az Újteleki utca sarkán? A válasz egyszerű: a mű alkotója, Szakál Ernő szobrász, műemlék-restaurátor volt, akinek egykori szülőháza az Ógabona tér 18. Adódott az elhatározás a város részéről, hogy itt volna méltó hely számára. Szép gondolat!


A művész egyedülálló módon volt jártas szinte minden stílusban és korszakban, de számos munkája között leginkább a gótika és a reneszánsz kapcsán említik nevét. Furcsa módon Sopronban egyetlen ma is álló köztéri szobra az ’50-es évek jegyeit viseli magán. Talán ez is igazolja, hogy tökéletesen értette minden időszak és stílus formanyelvét. A jövőt fürkésző, meztelen felsőtestű munkást saját képmására formálta. Vonásaiban felismerhetjük egy hivatásában fáradhatatlan, eltökélt ember arcát, a magyar műemlékvédelem egyedülálló óriását.

Szöveg: Soproni Múzeum – Bolodár Zoltán,  fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Ízes, vidám barátkozások

Ízes, vidám barátkozások

2024. 06. 19. | Horváth Ferenc

Jó hangulat, barátkozások, pörköltfőző verseny némi izgalommal, gyermek- és felnőtt programok, végül pedig retró buli – így összegezhető a már hagyomá...