Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rendőrségi sorozat

Mindenkit hazavárnak!

| Czetin Zoltán | Városi hírek

Sötét van reggel, amikor felkelünk és sokszor már délután is, amikor hazaérünk – fontos, hogy a közlekedésben is felkészüljünk a rossz látási viszonyokra. Minél jobban „ki van világítva” valaki, annál nagyobb biztonságban van.

A közelmúltban történt a baleset: a gyalogos lakott területen kívül ment este az út szélén, amikor elsodorta egy autó. Nem volt rajta láthatósági mellény, így a sötétben valószínűleg csak későn vette észre a sofőr, már nem tudta kikerülni. Szerencséje volt, mert kisebb sérülésekkel megúszta.

– Lakott területen kívül, rossz látási viszonyok között kötelező a láthatósági mellény a gyalogosoknak és a bicikliseknek is – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Azt gondolom, hogy a saját érdekükben nem árt, hogyha a városban is felveszik, ugyanis a láthatóság életet menthet.

Fontos, hogy a gyerekek kabátja, táskája legyen ellátva fényvisszaverőkkel, a bicikliken pedig elöl és hátul is kötelező a lámpa, amit már szürkületben be kell kapcsolni.

– Mielőtt elindulunk otthonról, mindig ellenőrizzük, hogy működnek-e a kerékpárunk lámpái, nem merült-e le az elem – folytatta az őrnagy. – Arra is ügyeljenek a biciklisek, hogy a kabátjukkal, táskájukkal se takarják el a lámpákat!

A szakemberek szerint rengeteg baleset megelőzhető, hogyha az autósok időben észreveszik az út szélén közlekedő vagy épp ott átkelni készülő gyalogosokat és kerékpárosokat. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő láthatóság.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.