Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mondjon nemet a szülő is!
– A család a szocializáció elsődleges helyszíne, ahol megfelelő példákkal, értékrenddel, jövőképpel és keretrendszerrel kellene ellátni a gyerekeket – hangsúlyozta előadásában dr. Zacher Gábor toxikológus. Fotó: Filep István

Ma egy felnőtt a gyermekével átlagosan napi hét percet kommunikál

Mondjon nemet a szülő is!

| Madarász Réka | Városi hírek

Sok érdeklődőt vonzott múlt héten a Soproni Rendőrkapitányság kábítószer-bűnmegelőzési programja. Dr. Zacher Gábor főorvos előadásában a szülők felelősségét hangsúlyozta.

„A szülők és a családok a rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés megelőzésében” című programot dr. Herczeg Zoltán rendőr alezredes nyitotta meg. A kapitányságvezető kiemelte: a kábítószer elleni harcban a rendőrség feladata az utolsó fázis, ám a megelőző szakaszokra is kellő időt és energiát kell fordítanunk többek között annak érdekében, hogy felismerjük, ha valaki kábítószer-fogyasztó a környezetünkben.


– Drog minden olyan anyag, ami a szervezetünkbe kerülve megváltoztatja annak a működését – tudtuk meg Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagytól.


Dr. Zacher Gábor „Tud-e NEMET mondani?” című előadásában részletezte, hogy a vírushelyzet kevéske pozitív hatásainak egyike az volt, hogy a kábítószer-fogyasztás jelentős mértékben csökkent. A toxikológus főorvos szerint a magyar kábítószerhelyzet „nem annyira durva”. Magyarországon jelenleg húszezer kábítószerfüggő él, ami a 3,2 millió online függőhöz és a nyolcszázezer alkoholistához képest nem is olyan nagy arány.

– Napjaink kábítószer-használata olyan, mint az orosz rulett: nem tudjuk, milyen hatóanyag van benne – tette hozzá. – Az új szerek megjelenése követhetetlen. Ha felbukkan egy a piacon, körülbelül három évbe telik, mire kiderül a szervezetre gyakorolt hatása. Ráadásul a mai szerek kombinált hatóanyagokat tartalmaznak, emiatt kiszámíthatatlanok – a veszélyük is ebben rejlik.


A főorvos szerint az alkoholproblémákkal és a – kábítószerrel megegyező függőséget okozó – közösségi médiával is többet kellene foglalkozni.

– A gyerek az alapján dönt, ami az előző években belekerült a puttonyába – folytatta. – A család a szocializáció elsődleges helyszíne, ahol megfelelő példákkal, értékrenddel, jövőképpel és keretrendszerrel kellene ellátni. Ma egy felnőtt a gyermekével átlagosan napi hét percet kommunikál. Mi, „okos és bölcs felnőttek” minden bizonnyal nem leszünk ott, amikor a gyerek a kábítószert kipróbálja. Elvárjuk, hogy tudjon nemet mondani, de érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi vajon tudunk-e nemet mondani. Meg kell tanítanunk őket jó döntéseket hozni, de előbb magunkban kell rendet csinálnunk.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.