Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mozdony is hirdeti a hűséget
A Hűség-mozdonyon olvasható az 1921-es népszavazásban érintett valamennyi település neve is. Fotó: Filep István

Mozdony is hirdeti a hűséget

| Munkatársunktól | Városi hírek

Átadták a Hűség-mozdonyt a soproni vasútállomáson. A GYSEV Zrt. tematikus, matricázott Taurus mozdonnyal tiszteleg az 1921-es soproni népszavazás 100. évfordulója előtt.

2021-ben centenáriumát ünnepeljük az 1921-es soproni népszavazásnak. Az évfordulót nagyszabású rendezvénysorozattal teszik emlékezetessé Sopronban. Ezek sorába a GYSEV Zrt. mozdonydekorációval csatlakozott: egy villamos Taurusra került rá a Hűség-mozdony grafika.

A piros–fehér–zöld színű mozdonyon hangsúlyos szerepet kap a „Civitas Fidelissima”, „Leghűségesebb város” felirat, a háttérben Sopron jellegzetes tornyainak sziluettje látható.

– A népszavazás e térség polgárai számára sorsfordító volt. Ez a győzelem túlmutat önmagán, szimbolikus jelentőségű, ezáltal számunkra, kései utódok számára egy évszázad múltán is tanulságul szolgál – mondta az átadási ünnepségen dr. Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára.

– Száz évvel ezelőtt mi, soproniak úgy döntöttünk, hogy magyarok maradunk – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. – Büszkék vagyunk rá, hogy Sopron neve egybeforrt a Civitas Fidelissimával. A leghűségesebb várost és az emlékévet immáron országszerte hirdeti a Hűség-mozdony is. A célunk, hogy a soproni népszavazás centenáriumát a város történelméhez és kultúrájához méltón ünnepeljük meg.

– A trianoni békekötés utáni időszak a GYSEV életében is komoly változásokat hozott – tette hozzá Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. – Addig egy ország területén húzódott a vasúti pálya, utána viszont a nagyobb szakasz Magyarországhoz, a kisebb pedig már Ausztriához tartozott. 1923-ban az osztrák állam belépett a koncesszióba, onnantól kezdve magyar–osztrák vasúttársaság lett a GYSEV. A vasút központja pedig továbbra is Magyarországon, Sopronban maradt.

Kapcsolódó cikkek