Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Munkahelyvédő beruházások

| P. Horváth László | Városi hírek

Állami támogatásról szóló okiratokat adott át Szijjártó Péter Sopronban. A külgazdasági és külügyminiszter a Heineken Hungaria Zrt.-t és a Hirschler Glas Kft.-t is felkereste.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elsőként a Heineken Hungária vezérigazgatójának adta át az állami támogatásról szóló okiratot, majd a Hirschler Glas műveknél a cég képviselőjének. A múlt keddi eseményeken részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és dr. Farkas Ciprián polgármester. A sörgyárban jelen volt Rene van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete is. 

A sörgyárban a miniszter kiemelte: a holland társaság vállalta, hogy az összesen 540 millió forintos beruházás keretében megvéd 465 munkahelyet, emellett 85 százalékban hazai beszállítóktól vásárol alapanyagokat. A Soproni Sörgyár modernizációja tovább folytatódik: üzembe állítanak egy, az új termékek gyártásához szükséges sörtartályt és malátasilót. Emellett hűtőgépházi és energiaüzemi fejlesztéseket is végrehajtanak. Az állami támogatás mértéke 270 millió forint.

– Különleges év volt a tavalyi, készültünk a Soproni Sörgyár megalapításnak 125. évfordulójára – tette hozzá Geert Swaanenburg vezérigazgató. – A vírus azonban áthúzta a számításainkat, a bevezetett korlátozások miatt a sörfogyasztás a vendéglátóhelyeken nullára csökkent. Vállaltuk ugyanakkor, hogy a koronavírus miatt egyetlen munkatársunktól sem válunk meg. Jól döntöttünk, hiszen a soproni gyár a Heineken világában a legmagasabb minőségű sört álltja elő, ezt a díjat tavaly kaptuk meg.

Barcza Attila arról beszélt, hogy a sörgyár és a város kapcsolata mindig is erős volt, a vállalat Sopron egyik legnagyobb foglalkoztatója.

Ezt követően Szijjártó Péter egy másik soproni üzemet, a Hirschler Glas Kft.-t is felkereste. A családi vállalkozás üzemegységében Hirschler Richárd fejlesztési és beruházási vezető vette át az állami támogatásról szóló okiratot.

– A visszapillantó tükröket gyártó, több mint 120 éves, soproni székhelyű cég 185 millió forintos fejlesztéssel növeli kapacitását és a termékek minőségét – mondta beszédében Szijjártó Péter. – A 185 millió forintos beruházást a kormány 92,5 millió forinttal támogatja. Így a cég 67 munkavállalóját tudja megtartani. A vállalkozás a síküveggyártás mellett kompletten gyárt visszapillantó tükröket, egyebek mellett a Volkswagennek, az Ivecónak és a Volvónak is. Ez a beruházás mutatja, hogy a nagy nemzetközi vállatok és a magyar tulajdonban lévő családi vállalkozások kiválóan kiegészítik egymást.

Hirschler Richárd felidézte: 1899 óta foglalkoznak üveg- és tükörmegmunkálással, az 1970-es évektől pedig járműipari üvegeket gyártanak elsősorban haszongépjárművekre, munkagépekre, motorkerékpárokra, illetve kisebb arányban személygépkocsikra, több mint kilencven százalékban exportra. Az elmúlt két évben több kutatásfejlesztési programot is megvalósítottak a kormány támogatásával.

Barcza Attila kifejtette, a kormány valós segítséget nyújt a soproni és a környékbeli nagyvállalatoknak, a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Kapcsolódó cikkek