Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Munkák a domb alatt
Az új út elhalad a Szent Mihály-temető mellett, a Hotel Sopronnál pedig eléri a ­Storno Ferenc utcát. Fotó: Rostás János

M85-ös gyorsforgalmi: Jó ütemben épül a Mély út

Munkák a domb alatt

| P. Horváth László | Városi hírek

Összesen több mint 400 méternyi járatot már kivájtak a Bécsi-domb alatt, folytatódik a következő hetekben is az alagút építése. A tervek szerint október végén megszűnik a forgalomkorlátozás az elkerülőúton a Mély úti kereszteződésnél.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Megkezdődött az alagút építése, Soproni Téma, 2020. október 10.), tavaly ősszel kezdődött el a Bécsi-domb alatt az alagút egyik járatának a kialakítása. Lapunk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél most megtudta: a nyáron az alagútpár másik oldalán is megindult a fejtés. Amennyiben a földterület az eddig megismerthez képest nem mutat lényegesen más paramétereket, a kivitelezés továbbra is az ütemtervek alapján folytatódhat, így jövő őszre készülhet el az alagút. A legfrissebb adatok szerint az egyik 780 méteres járatból 315, a másikból 112 méter hosszan már kifejtették a földet. Az építkezést testközelből megnézhetik az érdeklődők, ősztől havonta tartanak úgynevezett alagúttúrákat. Nagy az érdeklődés a program iránt, az idei időpontok már beteltek.

További fontos hír, hogy a 84-es főúton, a Bécsi-domb térségében várhatóan szeptember végétől egy rövid szakaszon elterelik a forgalmat.

A leendő M85-ös gyorsforgalmi úthoz kapcsolódik a Mély út megépítése is. Ezzel kapcsolatban a NIF Zrt. tájékoztatásában az szerepel, hogy várhatóan október végére készül el a Mély út és a Storno Ferenc utca közti csomópont kiépítése. Ezt követően a forgalomkorlátozások jelentős része megszűnik. Az út Szent Mihály-temető mögötti részén elkezdődött a vízelvezetési rendszer, a szegélyek és a pályaszerkezet kialakítása. A szakemberek ezzel párhuzamosan építik meg a rézsűket megtámasztó falakat is. A kivitelezés összességében jó ütemben halad.

Az M85-ös gyorsforgalmi út részeként épül meg az úgynevezett északnyugati elkerülőút. Ezen a szakaszon már leszedték a humuszréteget. Jelenleg a nagytömegű földmunkákat végzik, illetve előkészítik a műtárgyakhoz szükséges cölöpözést.

Kapcsolódó cikkek