Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Múzeumok éjszakája idén is

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopronban is június 24-én tartják a múzeumok éjszakáját.

Este hat órától késő éjszakáig várják a látogatókat a Soproni Múzeumban. Látogatható lesz a Macskakő Gyermekmúzeum és a Fabricius-ház, emellett tartanak tárlatvezetést a Zi­­chy–Meskó-palotában, bemutatják a Kecske-templom kincseit, a bü­­fé a múzeumi Várfalkertben lesz.

Ezen az estén a Tűztorony ked­­­­vezményesen, a Soproni Mú­­­­­­zeum kiállítóhelyei pedig este hattól éjfélig ingyenesen látogathatóak: a Storno-ház (Storno-gyűjtemény, Határtalan történet helytörténeti kiállítás) és a Fab­­ricius-ház (római kori kőtár, régészeti kiállítás, polgárlakások kiállítás).

A Soproni Evangélikus Mú­­zeum állandó kiállítása mellett a látogatók az artikuláris helyekről szóló időszaki kiállítást is meg­­tekinthetik 16–22 óra között. Ezen helységeket az 1681-es soproni országgyűlés határozta meg. Eszerint az or­­szág északnyugati részén megyénként 2–2 helyet jelöltek ki, ahol a protestánsok szabadon gyakorolhatták vallásukat. A törvény biztosította a val­­lásgyakorlatot a szabad királyi és bányavárosokban, így Sopronban is. A kiállítás 12 molinón ennek az időszaknak a vallástörténetét mutatja be.

A Központi Bányászati Múzeumban 17 órakor nyitja meg kapuját az élménybánya, emellett az udvaron érdekes kísérletekben is részt vehetnek a látogatók. A mú­­zeum éjfélkor zár.

Idén először csatlakozik a programhoz a TAEG Zrt. is: a Kőhalmy Vadászati Múzeumban 21–23 óra között az érdeklődők előadás és tárlatvezetés közben ismerkednek meg az éjszakai állatokkal. Majd traktoros és gyalogos túra indul a sötét erdőbe (zseblámpát lehet hozni), ennek keretében a „vértelen vadászaton” az éjjeli erdő hangjait próbálják a látogatók felismerni. Végül az éjszakai Sopronra tekinthetnek le a Károly-kilátóból.

Kapcsolódó cikkek