Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nem változik a távhő ára
A távfűtés ára a lakossági fogyasztók számára nem változik – felvételünk a Sopron Holding Zrt. Hőközpont utcai telephelyén készült. Fotó: Soproni Téma-archívum

Gulyás Gergely: Kérjük, mindenki bánjon észszerűen a gázzal!

Nem változik a távhő ára

| Városi hírek

Korlátozzák az állami intézmények fűtését, jön a hatósági áras tűzifa, új állampapírokat bocsájtanak ki – fontos intézkedéseket jelentettek be a múlt heti kormányinfón.

– A kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő az állami szerveknek és állami tulajdonú cégeknek – jelentette be a múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a minisztériumokra vár a feladat, hogy ennek megoldásait kidolgozzák.

Mint ismert, az intézkedés oka az egész kontinenst sújtó energiaválság, amelynek legfőbb kiváltója a földgáz hiánya és az áremelkedés.


– A lakosság tekintetében a legnagyobb támogatási rendszer Magyarországon van. Ez azt jelenti, ha ma piaci áron kellene gázt vásárolni, az az átlagfogyasztásig 180 ezer forintba kerülne, ezzel szemben mintegy huszonöt ezer forintba kerül – hangsúlyozta ­Gulyás Gergely.

Ennek ellenére is arra kérnek mindenkit, hogy a gázzal észszerűen bánjon, emiatt tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet a kormány. Hamarosan már nemcsak a tüzépeken lehet fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál is közvetlenül. Erre hatósági árat vezetnek be, a kormány mindenkinek minimum 10 köbméter fát biztosít a fűtési szezon kezdetéig.


A barnaszén esetében állami elővásárlási jog van. Ötvenezer tonnáról akár 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés, az ehhez szükséges lépéseket a kormány megteszi.

A távhő kapcsán a miniszter leszögezte: az árak a lakossági fogyasztók számára nem változnak, a kormány pedig arra indít programot, hogy minden lakásnak saját mérőórája legyen.


A brüsszeli tárgyalások kapcsán Gulyás Gergely elmondta: először a kondicionalitási eljárást szeretnék lezárni, ez közös érdek, Magyarország pedig minden kérdésben megállapodott a bizottsággal.

A kormány döntött egy új állampapír-stratégiáról is, ami azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik, és a tervek szerint újakat is kibocsátanak. Az új állampapír induló kamata mintegy 11 százalék, ami a legnagyobb hozamot jelenti a piacon, és már szeptemberben meg fog jelenni.


Kapcsolódó cikkek