Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nemzeti sorskérdés
Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő

Georg Spöttle: a kormány elutasítja a migránsok betelepítését

Nemzeti sorskérdés

| P. Horváth László | Városi hírek

A soproni Hívószó Alapítvány Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt látta vendégül. Az elmúlt héten a Pannonia Hotelben megtartott telt házas előadás központi témája a migráció volt.

– Kampányfogás vagy nemzeti sorskérdés? – Európa jövője a mig­­ráció tükrében volt az est témája. Melyek most a hazánkat érintő legfontosabb fejlemények? – kérdeztük Georg Spöttlétől.

– A magyar kormány kiáll azért, hogy nem akar migránsokat befogadni Magyarországra. Ez nem könnyű feladat, hiszen Soros György legutóbbi nyilatkozatában is világossá tette, hogy ezt hazánkra rákényszerítené. Az üzletember nyilván EU-s pénzekkel olyan politikai és gazdasági nyomást akar gyako­rolni a kormányra, hogy az vagy lebontja a ha­­tárt védő kerítést, vagy pedig meghatározott számú migránst fogad be.

– A déli határszakasz a schen­­­geni öve­­zet külső határa is egyben. Ennek védelme biztosítja a szabad mozgás lehetőségét.

– Valóban! S ha megnézzük, akkor Brüsszel szeretné, hogy Magyarország megszegje az európai uniós szabályokat. Ha rájuk vagy Soros Györgyre hallgatnánk, akkor azt kellene mondani: bontsuk le a dé­­­li határokat, s ellenőrzés nélkül engedjük be az embereket. Láttuk az elmúlt idők terrortámadásainál, hogy milyen veszély rejtőzik a migrációban. Nemcsak az első-, hanem – és ez még több gondolkodásra ad okot – a másod-, harmad-, ne­­gyed­ge­­neráció tagjai is követtek el ilyen szörnyű cselekményeket. Tehát azok, akik generációk óta nem tudtak beilleszkedni az európai demokráciába.

– A migrációs helyzet kihat a nyugati országrészre is, hiszen Ausztriában is intenzívebben ellenőrzik a határt. Meddig tarthat ez az állapot?

– Jelenleg – sajnos – úgy tűnik, hogy sokáig. Éppen az egyik leg­­fontosabb értéket, a szabad mozgás jogát kell védeni, nem pedig feladni. Amíg fennáll a ter­­ror veszélye, amíg vannak embercsempészek, addig ez az érték károsodik. Szinte az összes uniós országban van mélységi felderítés, határellenőrzés. Ez pedig oda vezethet, hogy vissza kell állítani a határokat.

Kapcsolódó cikkek