Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Népszerű diákmunka

| Köves Andrea | Városi hírek

Egyre több diák vállal munkát az iskola mellett, illetve a közelgő szünidőben. Fontos, hogy a munkáltató és a fiatal is tisztában legyen a szabályokkal.

A nyári szünetben azok a diákok jelentkezhetnek munkára, akik betöltötték a 15. életévüket, és rendelkeznek érvényes, nappali tagozatos diákigazolvánnyal. 16. életév után már a tanévben is dolgozhatnak a diákok. 18 év alatt csak törvényes képviselő hozzájárulásával lehet munkaviszonyt létesíteni. A diákok többsége diákszövetkezeten keresztül keres magának munkát, hiszen így számos lehetőség közül válogathatnak, és kevesebb jövedelemadót vonnak le a bérükből.

– Idén télen és tavasszal a járványügyi helyzet miatt elsősorban a termelői szektorban kínáltak munkát a diákok számára – tudtuk meg Fekete Edina Katalintól, az egyik iskolaszövetkezet soproni kirendeltség-vezetőjétől. – Az adminisztratív munkát is sok diák keresi, ám ebből csökkent a kínálat elsősorban a home office miatt. A vendéglátásban, a szállodaiparban az utóbbi hónapokban teljesen megszűnt a diákmunka iránti kereslet. Most már vannak ezen a területen biztató jelek: tudatták a partnereink, hogy nyáron igényt tartanak szobaasszonyi, felszolgálói, konyhai kisegítő munkakörben diákokra. A nyári szabadságolások miatt a termelő cégeknél a következő hónapokban biztosan megnő a diákmunka iránti igény. A hostess munka nagyon keresett a diákok, főleg a lányok körében, ha beindulhatnak a rendezvények, akkor biztos ebből is lesz majd kínálat. Az élelmiszerüzletek az év minden szakában keresnek alkalmi árufeltöltőket.

Bizonyos munkakörök életkorhoz kötöttek, így a nagyobb felelősséggel járó pénztárosi munkára általában 18 év felett várják a diákokat, vendéglátóhelyeken, ahol alkoholos italt is kiszolgálnak, pultosként csak nagykorú diák dolgozhat. A szakember szerint sok egyetemista vállalt Sopronban és környékén az elmúlt években diákmunkát, ám az online oktatás miatt ez a tendencia az utóbbi hónapokban lecsökkent. 

Kapcsolódó cikkek