Nincs idő fáradtságra

| Etzl Edgár

Egyre több fiatal iszik rendszeresen energiaitalt. Ezeknek viszont – a szakember figyelmeztetése szerint – nem csak hosszú távon vannak egészségkárosító hatásai.

A stresszes időszakokban mindenki számára jól jön, ha van valami, ami szellemileg és fizikailag élénkíti. Ilyen időszak az érettségi hajrája is, amelynek során bizonyára sok fiatal energiaitalt használ, hogy a monoton tanulással töltött napokban ne lankadjon a figyelme.

– A magas cukor- és koffeintartalmú italok elfogyasztása után kezdetben valóban megnő az ember szellemi és fizikai teljesítőképessége – hangsúlyozta dr. Szalai Orsolya belgyógyász. – Hamarosan azonban egyre több dobozzal kell meginni, hogy az első hatást elérje az ember.

Az orvos elmondása szerint riasztóak a számok: a kamaszok 78 százaléka próbált már ki energiaitalt, és 13 százaléka naponta, nagy mennyiségben fogyasztja azokat. A rendszeresen, nagy mennyiségben bevitt koffein és cukor többféle egészségügyi problémát is okozhat: elhízás, cukorbetegség, vérnyomás- és szívproblémák is jelentkezhetnek. A koffein okozta állandó szapora szívverés felszínre hozhat veleszületett, de nem diagnosztizált szívritmuszavarokat, és ismeretes, hogy az egészségesnek tűnő fiatalok hirtelen halála sok esetben kötődik az energiaitalokhoz. A jóízű italokra sajnos nagyon egyszerű rászokni, később akár elvonási tüneteket is mutathatnak a rendszeres fogyasztók.

Akik nem az iskolában, társaiktól veszik át a szokást, azok gyakran bulikban ismerkednek meg a jellegzetes ízű energiaitalokkal. Az éjszakába nyúló partik elterjedt kellékei az energiaitalt tartalmazó koktélok. – Az alkohol és a koffein is vízhajtó hatású. Ha ezek mellett nem pótoljuk az elvesztett folyadékot, az a másnaposság tüneteit erősítheti, de rosszabb esetben akár ájulásos rosszullétet is okozhat – folytatta dr. Szalai Orsolya. – Hasonló a helyzet, ha a nyári hőségben, sportoláshoz fogyasztják az édes italokat a víz helyett: a hirtelen vízveszteség akár eszméletvesztést is okozhat, ami sürgős beavatkozást igényel.

A belgyógyász beszélt az alternatívákról is: egy-egy adag zöld tea vagy jó minőségű kávé elfogyasztása nem annyira káros az egészségünkre, a hangsúly azonban itt is a mértékletességen van.Kapcsolódó cikk: Fogyaszt energiaitalt? 

Teljes verzió