Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Növelik a támogatást
A Soproni Gyógyközpontban 2021-ben 957 gyermek született. Felvételünkön az idei első baba, Elekfalvi Zalán látható. Fotó: Soproni Gyógyközpont

Az önkormányzat plusz 40 ezer forintot ad a babakötvényre

Növelik a támogatást

| Etzl Edgár | Városi hírek

Idén megduplázódik a babakötvény éves befizetései után járó állami támogatás legmagasabb összege. Akik évi 120 ezer forintot tesznek félre, a magas kamat mellett 12 ezer forint állami támogatást is kapnak.

Egy szülőnek nincs fontosabb, mint gyermeke jövője. Bár a felnőtt korba lépés senkinek sem zökkenőmentes, egy kis takarékoskodással hasznos induló tőkét tehetünk félre a következő generációnak. Jó hír a családoknak, hogy idén 6 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a babakötvény után járó éves állami támogatás maximális összege.

Ki veheti igénybe?

Az állam minden 2006 után született gyermeknek automatikusan ad 42.500 forint úgynevezett életkezdési támogatást. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a születés napján, azonban csak akkor válik babakötvénnyé az összeg, ha egy hozzátartozó Kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek. Az állam a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve a nevelésbe vett gyermek esetében újabb támogatást nyújt a születés utáni hetedik, majd a tizennegyedik évben is.

A legtöbbet így nyerhetjük

A babakötvény lényege, hogy a gyermek 18. születésnapjáig havonta vagy évente bármekkora összeg félretehető, kamata pedig rendkívül kedvező, hiszen az előző évi infláció értékén túl további három százalékkal nő a megtakarítás. Az állam 2022-től a befizetett éves összeg tíz százalékát, de legfeljebb tizenkétezer forintot ad hozzá a számlához. Tehát ha valaki évente százhúszezer forintot tesz félre, akkor kapja meg a lehető legmagasabb állami támogatást.

Népszerű a városban

A soproni önkormányzat minden soproni kisgyerek esetében a megnyitott Start-értékpapírszámlát további 40 ezer forinttal egészíti ki. A támogatást a gyermek 12 hónapos koráig az önkormányzat szociális csoportjánál lehet igényelni, a szükséges nyomtatvány elérhető a sopron.hu oldalon. A takarékszámla Sopronban nemcsak a Magyar Államkincstár Állomás utcai irodájában, de otthonról, a www.magyar­orszag.hu oldalon található ügyfélkapu segítségével is megköthető.

Elekfalvi Zalán Sopron idei első kisbabája!

Január másodikán, 13 óra 58 perckor született meg 2022. első babája Sopronban. Elekfalvi Zalán természetes úton, a kiírt időpontnál kicsivel korábban jött a világra. A kisfiú a család első gyermekeként 3300 grammal és 52 centiméteres hosszúsággal, egészségesen született a Soproni Gyógyközpontban. A szülők egyáltalán nem számítottak rá, hogy kisfiúk lesz az év első soproni újszülöttje, hiszen a kiírt dátum szerint egy héttel későbbre várták az érkezését. – Minden olyan gyorsan történt, hogy izgulni sem maradt időnk. Zalán rekord gyorsasággal, a kórházba érkezést követően 2 órán belül megszületett – mesélte Széles Mónika, a kisfiú édesanyja. Hozzátette: a baba nevét hosszas gondolkozás után választották ki, és úgy érzik, hogy végül a család vezetéknevéhez szépen csengő keresztnevet találtak.

A szülés pár órás vajúdást követően komplikációk nélkül zajlott, a baba természetes úton, éretten és egészségesen érkezett a világra. Az újszülött és édesanyja is jól vannak. 

Kapcsolódó cikkek