Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyári közösségi élmény
Fontosak a közös élmények, ezért a túratábor végén a szülőkkel szalonnasütést tartanak.

„Gazdagodik a gyerekek érzelemvilága, nő az empátiája”

Nyári közösségi élmény

| Köves Andrea | Városi hírek

A nyári szünet közeledtével egyre több szülőben vetődik fel a kérdés: miként tölthetné élménydúsan gyermeke a vakációt. Ennek egyik legjobb módja a táborozás, Sopronban a kínálat nagyon széles.

A táborok megrendezése elől elhárult az akadály, június elsejétől lehet tartani gyerektáborokat – mindezt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be múlt héten. Az alkotásra vágyó gyermekeket számos nyári kurzus várja, a mozgást kedvelők sok-sok sportágat felvonultató tábor közül választhatnak, a kínálatban szerepel a média világát bemutató vagy éppen nyelvi tábor is. Adódik a kérdés: vajon miért jó a gyereknek, ha nyáron egy vagy több hetet egy neki tetsző táborban tölt. A választ a téma iránt elkötelezett nyugdíjas pedagógustól kaptuk meg, Majsa Imrénétől, a gyerekek szeretett Ági nénijétől, aki évek óta vezeti a kalandos, élményekkel teli túratáborokat a városi szabadidősport szövetség égisze alatt.

– A választás előtt érdemes a kiszemelt tábort kicsit feltérképezni – kezdte Majsa Imréné. – Ha lelkiismeretesen megszervezett táborról van szó, akkor abban az egy hétben minden esetben fejlődik a szocializációs kompetencia: az egymásra figyelés, új kapcsolatokat alakítanak ki a gyerekek, nő az empátiájuk, erősödik a figyelmük, fejlődik a kommunikációs készségük, és gazdagodik az érzelemviláguk. Az önértékelésük is nő, hiszen egy számukra addig ismeretlen szituációban állják meg a helyüket. Erősödhet bennük egymás munkájának a megbecsülése. Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több csapatjáték gazdagítsa a tábor programját.

Ági néni a túratáborokat is ennek jegyében szervezi. A természetjárást játékosan, élménydúsan szeretteti meg táborozóival. Az egy hét alatt a gyerekek elsajátítják a térképolvasás, a tájoló és a GPS használatának az alapjait, és sok-sok izgalmas kirándulást tesznek a soproni és a város környéki erdőkben. Megtanulják tisztelni a természetet, megismerkednek a gyógynövényekkel, az erdő fafajaival, a vadon élő állatokkal.

– Lényegesnek tartom, hogy a szülők ne legyenek kizárva a tábori élményekből, éppen ezért napi szinten tartom velük a kapcsolatot – sorolta Ági néni. – Az utolsó nap pedig a szülőkkel együtt tábortüzet gyújtunk, szalonnát sütünk, és jókat beszélgetünk a heti élményekről. Munkámat soproni túravezetők és középiskolás diákok is segítik. Nincs annál jobb visszajelzés, mint amikor egykori táborozóm tér vissza később hozzám segítőnek.

Nyári napközi: Sopron önkormányzata a Soproni Tankerületi Központtal együttműködve az idei esztendőben is biztosítja a Sopronban élő általános iskolások számára a nyári időszakban a gyermekfelügyeletet a már jól megszokott nyári napközi keretében. A reggel 8 és délután 4 óra közötti időszakban a gyermekek rengeteg helyszínre eljuthatnak, sok-sok élménnyel gazdagodhatnak az idei esztendőben is. 

Kapcsolódó cikkek