Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Október 23. – a mécses
– Megtanultuk, hogy a saját érdekeinkért való küzdelmet nem várhatjuk mástól – hangsúlyozta Barcza Attila. Fotók: Filep István

„A békéért kell küzdenünk, béke nélkül nincs szabadság”

Október 23. – a mécses

| Munkatársunktól | Városi hírek

– A közös cselekvés, az összefogás, a közösség érdekében való együttgondolkodás az egyetlen járható útja a válságos időszakokban folytatott küzdelemnek – mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján Barcza Attila.

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a hagyományoknak megfelelően a Széchenyi téren emlékeztek meg Sopronban. A műsort Rudolf Teréz Lilla színésznő kezdte Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versével.

A rendezvény szónoka ezúttal Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője volt, aki elmondta: mi, a mai magyarok ‘56 hőseinek áldozatából élünk, a független Magyarország az ő életükre és tetteikre épül. – Hazánk egyedüli mécsesként világított a Szovjetunió vasfüggönnyel elsötétített térképén – jelentette ki a képviselő. – Az ‘56-os hősök harca függetlenségünk és önbecsülésünk legfényesebb harca, a forradalmárok áldozata révén tudták újjáépíteni hazánkat rendszerváltó elődeink.


Barcza Attila elmondta: a nemzeti ünnepeken meg kell, hogy fogalmazódjon a kérdés: mi a magyar érdek. – Az ‘56-os forradalom és szabadságharc örök üzenete minden magyar számára az, hogy a közös cselekvés, az összefogás, a közösség érdekében való együttgondolkodás az egyetlen járható útja a válságos időszakokban folytatott küzdelemnek.


A képviselő szerint követnünk kell az ‘56-osok példáját, és a békéért kell küzdenünk, béke nélkül ugyanis nincs szabadság. Megtanultuk, hogy a saját érdekeinkért való küzdelmet nem várhatjuk mástól. 1956-ban a magyarok hiába várták nyugatról a segítséget. Szabadságunkat és függetlenségünket, a saját sorsunkról való döntési jogunkat magunkon kívül senki más nem fogja számunkra biztosítani. Függetlenségünket napjainkban az energiabiztonság jelenti, így szabadságunk alapfeltétele napjainkban is a béke. – Nem hagyhatjuk, hogy ránk kényszerítsék az Oroszországgal szembeni, elhibázott szankciós politikát, ki kell állnunk hazánk és a magyarok érdekei mellett – zárta a képviselő.


A beszéd után Rudolf Teréz Lilla Szentkúti Ferenc: Hősköltemény egy pesti srácról című versét szavalta el, Kiss Noró pedig Lajkó Gábor: Októberi estén című versének megzenésített verzióját adta elő.

Ezután Barcza Attila, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester és dr. Magas László díszpolgár, majd önkormányzati képviselők, valamint helyi intézmények és szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A Soproni Egyetemen is megemlékeztek a forradalomról. A rendezvény néma főhajtással kezdődött az „A” épületnél, ahol koszorút helyeztek el az ’56-os emléktáblánál, majd átsétáltak az ’56-os szoborhoz, ahol elénekelték a Himnuszt. A szobornál beszédet mondott prof. dr. Alpár Tibor rektorhelyettes és dr. ifj. Sarkady Sándor. A rendezvényen részt vett több önkormányzati képviselő is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek