Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Önvizsgálat?

Jegyzet

Önvizsgálat?

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ahogyan azt már évek óta megszoktuk (?), immár a nyár sem számít holtszezonnak a közéletben, vagy ha úgy tetszik, a politikában. Az elmúlt két nyarat elsősorban a vírustól való rettegés és a védekezés határozta meg, a hozzátartozó politikai felhangokkal.

Most már talán nem is érdemes felidézni, ha csak a tanulságok miatt nem, hogy az ellenzék mennyi hazugságot hordott össze, és milyen nemtelen eszközökkel támadta a kormányt és a védekezés rendszerét. Az áprilisi választásokat követően azt hihettük, végre lesz egy kis nyugalom, hogy a tél vége óta tartó orosz–ukrán háború egységet teremt a különböző politikai erők között, legalábbis néhány alapvető kérdésben. Nem így történt! Nem, mert az egyébként is darabjaira hullott ellenzéki pártok képtelenek elviselni, hogy az emberek döntő többsége (lásd a választási eredményeket és az azt követő időközi választásokat) igenis kiáll a Fidesz mellett.

Amikor a kormány bejelentette, hogy módosítják a rezsivédelem és a kata szabályait, mintha vérszemet kaptak volna. Gyurcsány bejelentette: „Jövünk!”, de más pártok is ugrottak, elérkezettnek látva az időt, hogy újra nagyot rúgjanak a kormányba, itthon és külföldön is. Tegyük hozzá: alaptalanul! Alaptalanul, mert a kormány tartja a szavát, hiszen továbbra is mindenki csökkentett áron kapja egy bizonyos mennyiségig az energiát, s a rászorultak plusz kedvezményekkel élhetnek. Azt pedig mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy megváltozott a világ: az orosz–ukrán háború, az elhibázott uniós szankciós politika, s ennek következményeként az energiaválság és az egész Európát sújtó infláció sokszor olyan lépéseket követel a kormányoktól, amelyeket csak „kényszer” hatása alatt tettek, tesznek meg. Persze a rezsicsökkentés módosítása elleni ellenzéki fröcsögés sem vezetett eredményre, mert hiteltelen volt. Gondoljuk csak el: annak idején nem szavazták meg a családok támogatását, sőt a rezsicsökkentés eltörlését követelték, most pedig azért háborogtak, összevissza hazudva, mert a kormány a súlyos helyzetre való tekintettel módosított a szabályokon, de továbbra is védi a családokat és a nehéz helyzetben lévőket.

S ha már fentebb szóba került az energiaválság, eszembe jut az a teljesen megalapozatlan Gyurcsány-féle rémhír, amit Barátság kőolajvezeték átmeneti leállításakor terjesztett. Kijelentette, azon soha többet nem jön olaj, Putyin pedig hazudott Orbán Viktornak. Nos, mit ad Isten, másnap vagy tán két nap múlva újra jött az orosz olaj hazánkba. Ennyit Gyurcsány Ferenc igazmondásáról és jövőbe látásáról…

Kétségkívül nehéz hónapok elé nézünk, de a tények azt bizonyítják, hogy a kormány felkészült erre a helyzetre, s mint eddig is, tartja a szavát, hiába próbálják az ellenkezőjét bizonygatni.

A maradék ellenzék pedig jobban tenné, ha tartana egy kis önvizsgálatot, s a jövőben inkább az építésben és nem a rombolásban lelné örömét.

Kapcsolódó cikkek