Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Orbán Viktor: Hatmillió magyar beoltott a cél

| MTI | Városi hírek

– Legkorábban Magyarország térhet vissza Európában a normális élethez, de ez nem jelenti azt, hogy a járvány megszűnt volna – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Orbán Viktor azt kérte, mindenki tartsa be azokat a szabályokat, amelyek a biztonságos élethez szükségesek. Több mint 4,7 millió magyar kapta meg az első koronavírus elleni oltását, egyes becslések szerint pünkösd környékén elérheti az ötmilliót a beoltottak száma. Esküvőket május 28-tól lehet tartani, bizonyos tömegrendezvényeken azonban augusztus elejéig, közepéig csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

– A regisztráltak száma alapján nem lehetetlen, hogy a beoltottak száma eléri a hatmilliót, de csak az embereken múlik, egyéni döntésük és felelősségük, hogy felveszik-e az oltást – hangsúlyozta a kormányfő.

Az átoltottsági mutató szerint Magyarország jelenleg a világon a tizedik, Európában pedig az első.

Orbán Viktor szerint az oltások tekintetében a nyugat-európai országok egy-két hónappal Magyarország mögött vannak, és nincs másik uniós állam, ahol olyan „plázaszerű kiszolgálás lenne” vakcinákból, mint Magyarországon. Míg itthon most már a 16–18 éveseket oltják, Nyugat-Európában még a nyugdíjasokat.

A kormányfő elmondta: ha túl vannak a 16–18 évesek oltásán, akkor hetente 150 ezer 18 év feletti kérhet Pfizer-oltást.

– Mindenki biztos lehet abban, hogyha esetleg kell harmadik oltás, az is elérhető lesz a magyaroknak – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: hétfőtől már a világ bármely pontján élő magyar állampolgár regisztrálhat, és Magyarországon meg is kaphatja az oltását.


Kapcsolódó cikkek