Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Örökérvényű igazság
Augusztus 20. alkalmával az új kenyeret dr. Pápai Lajos áldotta meg. A városi ünnepség szónoka Barcza Attila volt. Fotók: Filep István

Barcza Attila: Tett és alkotás nélkül nincs hazaszeretet

Örökérvényű igazság

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Jövőnk meghatározása a saját kezünkben van. Most a felelősség rajtunk van, hogy a magyar nemzet keresztény értékeit megőrizze – mondta államalapításunk ünnepén Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

A soproniak a hagyományokhoz híven a Szent István-templom búcsúján emlékeztek az államalapításra és Szent István királyunkra. Az ünnepségen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, több önkormányzati képviselő, számos egyházi méltóság és közéleti személyiség. A szentmisét dr. Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatta be. A főtisztelendő szentbeszédében méltatta Szent István munkásságát, a keresztény állam megalapítását, s kiemelte, hogy Szent István napjaink sokszor zűrzavaros világában is utat mutat. A nyugalmazott püspök ugyanis szólt azokról a jelenségekről, amelyek veszélyeztetik a kereszténységet: a kommunista múlt örökségei, a liberalizmus és bizonyos jobboldali áramlatok.

A szentmisét követően került sor a városi ünnepségre. Barcza Attila országgyűlési képviselő szónoklatában ugyancsak utalt Szent Istvánra és hagyatékára. Kiemelte, Szent István a kereszténységben felismerte az örökérvényű igazságot, amelyre építeni lehet. Öröksége napjainkban is arra kötelez minket, hogy elgondolkozzunk jelenlegi életünkről. Jövőnk meghatározása a saját kezünkben van. Most a felelősség rajtunk van, hogy a magyar nemzet keresztény értékeit megőrizze, hogy az utánunk következő nemzedéknek is biztos, megingathatatlan legyen a jövője ebben az országban. A képviselő ezt követően – igazolandó gondolatait – arról is szólt, hogy 2010-ben a választók az új jövő felépítésének a programjára adtak felhatalmazást. A kormány azóta a mindennapokban is együttműködő, tenni vágyó emberekre épít. Az országban számos fejlesztési program kezdődött, amelynek eredményeként a soproniak évtizedes álmai valósultak és valósulnak meg az M85-ös autóúttól a Fertő-part fejlesztéséig. Barcza Attila köszönetet mondott a soproniak bizalmáért és támogatásáért, mert – mint elhangzott – ezt a várost, mint ahogy régen, úgy ma is Sopron polgárai teszik naggyá.

Az ünnepség zárásaként – a szeretetünnepség előtt – dr. Pápai Lajos megáldotta az új kenyeret.

Koszorúzás Szent István szobránál: Államalapításunk ünnepén a templom Szent István-szobrát megkoszorúzta ­Barcza Attila, dr. Farkas Ciprián, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs, valamint virágot helyeztek el az önkormányzati képviselők, intézmények és szervezetek vezetői, képviselői.

Kapcsolódó cikkek