Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Örökös zöld óvoda lesz?
A Föld napja alkalmából palántákat is ültettek a Lewinszky Anna Gyakorló Óvodába járó kisgyermekek. Fotó: Filep István

Örökös zöld óvoda lesz?

| P. Horváth László | Városi hírek

Szelektíven gyűjtik a hulladékot, az évszakoknak megfelelően tematikus heteket tartanak, fát és virágot ültetnek, rendszeresen túráznak – így működik egy zöld óvoda. A Soproni Egyetem gyakorlóintézménye, a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda az örökös zöld címre pályázik.

Az elmúlt tíz évben háromszor is elnyerte a zöld óvoda címet a Soproni Egyetem gyakorlóintézménye, a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda. Először 2011-ben kapta meg ezt a besorolást, amelyet további kettő követett. 2021-ben pedig eljött az idő, hogy pályázzon az örökös zöld óvoda titulusra. A pályázat egyik fontos kitétele, hogy kilenc éven keresztül ebben a formában történjen a gyermekek nevelése. A pályázat beadásáról lapunkban korábban már beszámoltunk (Zöld egyetem, zöld óvoda, Soproni Téma, 2021. április 21.).

– Nálunk már a mindennapok szerves része lett a fenntarthatóságra nevelés, tagintézményünk, az Aranykapu Gyakorló Óvoda is már kétszeres zöld óvoda – mondta nem kis büszkeséggel Kozák Tamásné Tünde, az intézmény vezetője. – A kezdetektől fogva szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ebbe sokszor a családokat is bevonjuk. Az évszakoknak megfelelően tematikus heteket tartunk. Most a fő téma a tavasz, így közösen rendezzük el az udvaron kialakított ágyásokat, ahova virágokat ültetünk. Az óvodai kirándulások mellett rendszeresen járunk ki az egyetem botanikus kertjébe és a Soproni Parkerdőbe. A séták során szakemberek vezetik körbe a gyerekeket. Az egy évtizede elültetett meggy- és cseresznyefákról pedig már rendszeresen szüretelünk. Alapítónkra, Anna nénire emlékezve rendszeresen almanapot tartunk. Fontos, intézményünknek környezeti fenntarthatósági megbízottja van, aki összefogja az óvodán belüli programokat. Az óvónőink folyamatos képzésekben vesznek részt. Mindannyian elhivatottak a környezetvédő nevelésben, így óvodásaink már kisgyermekkorban elsajátítják ezt a fajta gondolkodást.

Az óvodavezető kiemelte, mivel a Benedek-karon tanuló leendő óvodapedagógusok náluk töltik a szakmai gyakorlatot, fontos számukra, hogy a zöld szemléletet a hallgatóknak is átadják. Így ők mindezt magukkal viszik a leendő munkahelyükre, oda, ahol óvónők lesznek majd.

Kapcsolódó cikkek