Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őrzik horvát értékeiket
A Soproni Horvát Napok rendezvénysorozata nagy sikert arat minden évben a soproniak körében is.

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Őrzik horvát értékeiket

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Közel 20 esztendővel ezelőtt alakult a Soproni Horvátok Kulturális Egyesülete azzal a céllal, hogy a tagok az ősöktől örökölt horvát nyelvet, kultúrát és hagyományokat megőrizzék és ápolják.

– Nagy öröm számunkra, hogy a német nemzetiségi önkormányzattal együtt a szépen felújított Rejpál-házban találhattunk otthonra – mesélte Rádler Józsefné, az egyesület titkára. – Közel hatvan tagunk van, ám sajnos a koronavírus-járvány, mint minden egyesületben, nálunk is megnehezíti két éve a találkozásokat. A horvát hagyományok nagyon sokrétűek, vidékenként szerteágazóak, így egyesületünkben is megjelenik ez a sokszínűség.

Az egyesületnek vannak állandó programjai, a tagok hétfőnként énekkari próbákon találkoznak egymással, közösen gyakorolják és tanulják a horvát nyelvet, a hónap utolsó vasárnapján pedig horvát nyelvű istentiszteletre gyülekeznek. Rendszeres programjaik közé tartoznak a horvát estek, a Soproni Horvát Napok rendezvénye, az adventi és nagyböjti koncertek, különböző konferenciák, így az utóbbi időszakban a Zrínyi családhoz kapcsolódó évfordulókról emlékeztek meg a tanácskozásokon. Az egyesület fontosnak tartja a tapasztalatok cseréjét is, az ország több horvát egyesületével kölcsönösen együttműködik. Legutóbb Szentpéterfára hívták őket egy remek hangulatú szüreti felvonulásra. Ausztriában, a határ mentén is gyümölcsöző kapcsolatokat ápolnak, így rendszeresen részt vesznek a mariazelli horvát búcsún is. Az anyaországgal is aktív kapcsolatot tartanak, ha tehetik, el is látogatnak Horvátországba.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.