Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Összetartó közösség
Az idei rendezvényen is méltó módon tisztelegtek a bányászat, a bányászok előtt. Fotó: Filep István

Remek hangulatú bányásznapot tartottak Görbehalmon

Összetartó közösség

| P. Horváth László | Városi hírek

Szép számmal gyűltek össze szombaton a soproniak, illetve az Oroszlányból, Tatabányáról érkezett vendégek Szigethi Sándor kertjében. Ott, ahol 2009 óta minden szeptember elején megtartják a bányásznapot.

Fúvószene, jó idő, remek hangulat – ilyen volt a hagyományos bányásznap Görbehalmon, amelyet idén is Szigethi Sándor bányászmúzeumában tartottak.

A megjelenteket dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte. Ezt követően Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, az oltási programnak köszönhetően ma már korlátozás nélkül lehet megtartani a bányásznapot.

– Görbehalom és Brennbergbánya komoly bányászmúlttal rendelkezik, ezért fontos feladatunk, hogy ezeket az értékeket ápoljuk és megismertessük a fiatalokkal – fogalmazott dr. Farkas Ciprián polgármester. – A brennbergi bányász- és a német kultúrhagyományok mindig is hozzátartoztak Sopron életéhez, a város kötőszövetét adták. Idén van az 1921-es népszavazás centenáriumi éve, amikor a soproniak hitet, reményt és önbecsülést adtak a hazának, azzal, hogy a város és nyolc település magyar maradt.

– Fontos, hogy méltó módon tisztelegjünk a bányászok előtt – hangsúlyozta Szigethi Sándor, aki 2009-ben a saját kertjében alakította ki múzeumát. Az elmúlt években számos a bányászathoz kapcsolódó tárgyat gyűjtött össze. A csillék mellett korabeli iratok, fényképek, rajzok, ruhák, lámpák, illetve szerszámok idézik fel, hogy milyen munka folyt a föld alatt.

A köszöntők, illetve Szemán Attila muzeológus rövid előadása után megkoszorúzták a Szent Borbála-szobrot.

A szép számmal megjelent soproniakat, illetve az Oroszlányból, Tatabányáról érkezett vendégeket a dr. Friedrich András vezette Juventus Koncert Fúvószenekar, a brennbergbányai Borbála kórus, és Kostevc Ernő tangóharmonika-muzsikája is szórakoztatta.

Kapcsolódó cikkek