Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Otthon is tudatosan
A szakember szerint vízpazarlás, ha a mosogatógép-használat előtt elöblítjük az eszközöket. Fotóillusztráció: Filep István

Így spórolhatunk: A mosógépbe 4,5–5 kiló ruhát tegyünk!

Otthon is tudatosan

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

A megszokottnál kicsivel több odafigyelés – sokszor ez az egyik módja annak, hogy takarékoskodjunk. Sorozatunk első részében szakember ad tanácsot, hogyan spóroljunk a háztartási gépekkel.

– Amikor megvásárolunk egy háztartási gépet, gyakran már azonnal használnánk azt, nem foglalkozva a használati útmutatóval, pedig lehet abban olyan instrukció, amit nem tudunk, de segítené a hosszú élettartam megőrzését, és még forintokat is spórolhat nekünk – kezdte Fodor Miklós háztartási gépszerelő. Ma már például számos kerámia főzőlap kijelzője mutatja a maradékhőt, így a készüléket percekkel az étel elkészülte előtt kikapcsolhatnánk (alkalmanként 2 kW-ot spórolhatnánk!), mégsem figyelünk erre, feleslegesen működtetjük tovább a gépet. Tojássütéskor például 5 perccel a tényleges elkészülés előtt kikapcsolhatjuk a főzőlapot.

A szakember a mosógépek okosabb használatára is felhívta a figyelmet: sokan hajlamosak „megtömni” a dobot, azonban így a ruháknak nincs hely a mozgásra, nem tudnak egymáshoz és a dob falához ütődni, ezáltal tisztulni sem. A gépből kellemetlen szagú ruhákat veszünk ki. A töltet maximális tömege 4,5–5, míg újabb gépeknél 6–7 kilogramm is lehet, a dob tetején pedig legalább 3 ujjnyi hely maradjon ahhoz, hogy hatékony legyen a mosás. Mosószerből pénzkidobás a gyártó által javasoltnál többet használni. A vízkövesedés mértéke függ a víz keménységétől, a mosóvíz hőfokától (a gyakori magas hőfok erőteljesebb vízkövesedést okoz) és a gép használatának gyakoriságától. Átlagosan évi kétszer javasolt a vegyszeres (nem csak ecetes) vízkőtelenítés.

Fodor Miklós szerint az észszerű használat a mosogatógépeknél is fontos: tapasztalatai szerint az emberek 70 százaléka mosogatás előtt elöblíti az eszközöket – ez vízpazarlás. Az ételdarabkákat azonban le kell takarítani, mert azok eltömíthetik a szórókarokat, melyek így nem forognak – rotációjukat a belőlük kiáramló forgó víz adja –, és nem tisztítanak jól.

Háztartási gépeink arra hivatottak, hogy segítsék a mindennapjainkat: élettartamuk úgy lesz hosszú, működtetésük pedig gazdaságos, ha tudatosan, odafigyelve használjuk azokat.

Kapcsolódó cikkek