Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Próbaúton az M85-ösön
Így néz ki most az épülő M85-ös gyorsforgalmi út Nagycenk térségében. A távolban feltűnik a tévétorony, az azonban egyre közeleg, hogy átadhassák a forgalomnak az utat Fotó: Griechisch Tamás

A gyorsforgalmi átrajzolja Sopron közlekedési térképét

Próbaúton az M85-ösön

| P. Horváth László | Városi hírek

Az épülő M85-ös gyorsforgalmi út Nagylózs és a soproni volt téglagyár közötti szakaszán gyakorlatilag végeztek az aszfaltozással. Mindenütt jó ütemben halad a munka – ezt dr. Farkas Ciprián polgármester is megtekintette.

Az elmúlt héten dr. Farkas Ciprián polgármester tett látogatást a kivitelezés alatt lévő M85-ös gyorsforgalmi út Sopron-kelet csomópontjánál, majd egy szakaszt autóval is bejárt. Minderről videó is készült, amely a polgármester közösségi oldalán, a https://www.facebook.com/drfarkasciprian/ címen érhető el.

A polgármesteri látogatást követően a Soproni Téma lehetőséget kapott arra, hogy az építkezés egy hosszabb szakaszán végigmenjen. Az út első felében a szennyvíztisztító-teleptől indultunk a nagycenki csomópont felé. Az jól látható, hogy az utat gyakorlatilag teljesen leaszfaltozták, helyükre kerültek a középső szalagkorlátok is.

Visszafelé megálltunk Sopron-kelet csomópontnál. Fontos helye lesz ez az M85-ösnek: a tervek szerint július közepétől már ezen keresztül halad – egyelőre még az autóútra történő felhajtási lehetőség nélkül – a 84-es főút forgalma. (Így váltják ki főút szennyvíztisztító-telepnél lévő szakaszát). Innen továbbhaladtunk a Sopron–Győr vasútvonal irányába: itt a sínek felett vezet át a gyorsforgalmi. Ottjártunkkor a hídfők mögötti töltést építették éppen. Ezután egy rövid aszfaltos szakaszon értünk el a Balfra vezető úthoz, amelynek nyomvonalát szintén áthelyezik. A forgalom az M85-ös felett egy hídon megy majd át, a két végén pedig körforgalmak épülnek. Ide tartozó hír, hogy várhatóan nyár végétől ebben a csomópontban is félpályás, jelzőlámpákkal irányított forgalomkorlátozás lesz.

Az itt épülő híd közelében egy földhalomra felkapaszkodva szemünk elé tárult, merre kanyarog majd a Szárhalmi-erdőben a gyorsforgalmi, hogy aztán elérje a Pozsonyi utat. A kivitelezés itt is ütemesen halad. Itt lesz majd a IV. szakaszt lezáró Sopron–Tómalom (Fertőrákos) csomópont. A tervek szerint decemberben gyorsforgalmi úton el lehet érni Sopront.

Végül kitérőt tettünk az V. szakaszra, oda, ahol majd alagút szeli át a Bécsi-dombot. Mi most a Virágvölgy felől érkeztünk: a szakemberek az alagút bejáratát alakítják ki. Az úgynevezett alag­útjárat fejtésének várhatóan szeptemberben kezdenek neki.

A gazdaságot is élénkíti 

A gyorsforgalmi út már az építése alatt is jótékonyan hat a gazdaságra, ráadásul a vendégmunkások is városunkban szállnak meg. A kivitelező igyekezett helyi anyagokat is beépíteni az út töltésbe, ennek érdekében Nagycenken és Fertőszentmiklóson anyagnyerő helyeket nyitottak.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.