Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ragyogó ünnepek előtt
Egy 700 darab LED-ből álló égősor fogyasztása egy hónap alatt 250–270 forint költséget jelent. Fotó: Filep István

Így spórolhat: LED-del a fogyasztás a felére csökken

Ragyogó ünnepek előtt

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Fényfüggöny az ablakokban, égősorok a ház körül, világító díszek: karácsony közeledtével kigyúlnak a fények az otthonokban. Sorozatunkban annak jártunk utána, mire figyeljünk, amikor dekorációt választunk.

– Egészen két héttel ezelőttig azt hittük, idén elmarad a karácsony, de a napokban már szinte minden vásárló választ valamilyen ünnepi dekorációs kelléket – kezdte Rév József, a Sop-Vill Kft. cégvezetője. – Úgy látjuk, a keresletet nem a termékek energiafogyasztása befolyásolja – mert az általában igen alacsony –, hanem az, hogy minden fogyasztási cikknek nagyon felment az ára. Az élelmiszerek árának drasztikus növekedése miatt kevésbé költenek karácsonyi világításra.


Egy 700 darab LED-ből álló égősor fogyasztása 9 Wh körüli, ami egy hónapra vetítve 250–270 forint költséget jelent. A LED-ek minimum 80 százalékkal takarékosabban működnek, mint a hagyományos típusú izzók. Emellett biztonságosabbak is a vezetékek végén található adapterek miatt, amelyeknek az is a funkciójuk, hogy kizárják az áramütés lehetőségét. A hagyományos izzók energiájának java hőként szabadul fel, ezért könnyen felmelegszenek és balesetveszélyesek. – Ezzel szemben a LED-ek használata biztonságos, nem is találkoztam még olyan esettel, hogy kigyulladtak volna – folytatta a szakember. – Ha LED-es égősorban egy elem sérül, attól a többi még ugyanúgy világít. Maga a dióda tulajdonképpen örök életű, a vezeték és a tápegység minősége befolyásolja az élettartamát.


Rév József szerint fontos vásárlás előtt meggyőződni arról, hogy legyen a terméknek magyar nyelvű leírása és CE jelzése (ez egy jogszabályban meghatározott tanúsítvány meglétére utal). Ha kültéri dekorációs kelléket szeretnénk, legyünk körültekintők, és olyan terméket válasszunk, amit direkt ilyen célra terveztek, máskülönben a szél, a napsugárzás tönkreteheti azt.

Karácsonyfánk „felöltöztetésekor” vegyük figyelembe, hogy egy 2 méteres fához körülbelül harmincöt méter hosszú (500 darabos) fényfüzérre lesz szükségünk!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek