Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Régi – új csillogás
A Lenck-villa bejárásán részt vett Gyopáros Alpár (j2), a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Barcza Attila (j3) Sopron országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián (b2)

Országos szinten is jól áll a Modern Városok Program

Régi – új csillogás

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Visszanyerte régi pompáját a Lenck-villa – a tervek szerint a nyár végén birtokba vehetik a soproniak. A Modern Városok Program keretében kétmilliárd forintból újították fel a soproni belváros egyik emblematikus épületét.

Sajtótájékoztató keretében mutatták be szombaton délután a Modern Városok Program keretében teljes felújításon átesett Deák téri Lenck-villát, mely a parkkal együtt előreláthatóan nyár végén a látogatók előtt is megnyitja kapuit.

A bejáráson Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szólt arról, hogy Sopronban jó ütemben halad a Modern Városok Program, melynek kiemelt eleme az M85-ös gyorsforgalmi út, mely még ebben az évben elér a városig. Hasonlóan jó ütemben halad Sopron belvárosának megújulása is: a közelmúltban utcák, terek, épülethomlokzatok felújítása valósult meg.

– Ebbe a sorba illeszkedik a Lenck-villa mintegy 2 milliárd forint összköltséggel megvalósult teljes rekonstrukciója is, melyért őszinte elismerés illeti meg úgy a városvezetést, mint a kivitelezésben résztvevőket – mondta Gyopáros Alpár. A kormánybiztos hozzátette: a Modern Városok Program 270 eleméből 86 már elkészült, az év végéig pedig összességében 120 beruházás fog lezárulni.

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: a megújult Lenck-villa és az azt övező park, melyet hamarosan a nagyközönség is birtokba vehet, a régi Sopron patinájából és csillogásából hoz vissza egy darabot a mai modern Sopronnak. Jelenleg a Soproni Múzeum interaktív néprajzi és kézműipari kiállítótereit alakítják ki az épületben.

– A Modern Városok Program azért is fontos városunk számára, mert a sokmilliárdos fejlesztések mellett nemcsak egy gyorsforgalmi utat hoz el Sopronba, hanem a város történelmét is lecsiszolja, erre pedig remek példa a megújult Lenck-villa, mely a város villaépítészetének egyik egyedülálló darabja – fogalmazott Sopron polgármestere.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a villa történetét elevenítette fel, majd külön kiemelte dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, Firtl Mátyás korábbi országgyűlési képviselő és dr. Fodor Tamás korábbi polgármester munkáját, amellyel a villa megújításában fontos szerepet vállaltak.

A Lenck-villa története

A villát Hofer Ottó bécsi építész tervei alapján Lenck Emil (1845–1898) soproni nagykereskedő építtette 1890 és 1892 között. A család nem sokáig élvezhette a pazar villa kényelmét: Lenck Emil feleségét 1896-ban egy lövéreki kirándulás során tisztázatlan körülmények között agyonlőtték, majd sorozatos tőzsdei bukások miatt megrendült a család vagyoni helyzete, ezért a villát bérbe adták Schaumburg Lippe hercegnek, a soproni 9-es Nádasdy huszárok őrnagyának. A hercegnek többször volt vendége IX. Keresztély dán király (1818–1906) és családja, így trónörökösként a későbbi uralkodó, VIII. Frigyes (1843–1912) is, aki egy ideig a mai Csatkai utcának a névadója is volt. A reprezentatív épület 1912-ben Sopron Város Régészeti Társulata tulajdonába került. A villa 1990-ig a Soproni Múzeum helytörténeti gyűjteményének adott otthont, idő közben azonban az épület állapota annyira leromlott, hogy be kellett zárni a látogatók előtt. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek