Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rossz fát tenni a tűzre?
A kedvezményes árú tűzifarendelések kiszolgálása folyamatos, a TAEG Zrt. a szezon végéig tudja teljesíteni azokat. Fotók: Filep István

Így spórolhat: Minél szárazabb a fa, annál jobb a fűtőértéke

Rossz fát tenni a tűzre?

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Az elmúlt hetekben még élvezhettük a napsütés jótékony hatását, de az éjjelek már hűvösek, gyakran be kell gyújtani. Sorozatunk e heti részében annak jártunk utána, mire figyeljen, aki fával fűt.

Mindazok, akik fával fűtik fel otthonukat, valószínűleg kivétel nélkül tudják, frissen vágott fával tüzelni egyáltalán nem ajánlott. De miért is? – Az újonnan kivágott fa nedvességtartalma 50 százalék fölött van, ami nagyon magas szám – kezdte Folcz Ádám, a TAEG Zrt. termelési és kereskedelmi igazgatója. – Minél szárazabb a tűzifa, annál több energiát tud a kazánunk a ház fűtésére fordítani, nem pedig a víz elpárologtatására használja azt.


A tűzifa ideális víztartalma 15–20 százalék körüli, ezt az értéket meghasítva, 1–2 év száradás után érjük el, ezért tanácsos ennyivel előbb beszereznünk azt. A fűtésre szánt fát feldolgozva (legalább meghasítva) szellős, napos helyen érdemes tárolni, lehetőleg fedél, de semmiképpen sem fólia alatt, mert a befülledés miatt lassul a száradás folyamata. Ha nem tudjuk fedél alatt raktározni, ügyeljünk arra, hogy közvetlenül felhasználás előtt már ne érje csapadék, nedvesség a fánkat! Kazánházban a friss vágást ne hagyjuk, mert úgy a kazán is nedves levegőt szív be. – Azért célszerű felhasogatva tárolni, mert ha egyben, méterben rakjuk el, évekig tart, míg végül jól fel tudjuk használni – folytatta a szakember.


Jó tudnunk azt is, hogy fűtésre célszerűbb keményfát (például tölgyet, bükköt vagy akácot) választanunk, mert tovább ég, tovább ad meleget, magasabb a fűtőértéke. A puhafa (például a nyár, a fűz vagy a fenyő) inkább begyújtáshoz praktikus.

A TAEG Zrt. részt vesz a kormány által meghirdetett tűzifaprogramban. Kedvezményes áron a magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát az okmányuk bemutatásával. A TAEG Zrt. elsősorban az illetékességi területéhez tartozókat szolgálja ki hengeres, kemény és lágy lombos fával. Folcz Ádám elmondta, általában 2 méteres fákat tudnak felkínálni, de előfordul a méteres is. A kiszolgálás folyamatos, a várakozáson felüli igényeket a szezon végéig tudják teljesíteni. A tűzifaprogramban csak friss vágás elérhető. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.