Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek, röviden.

Panoráma

Első díjat nyert a Briliant World Cup versenyen

Szabó István női hajvágás kategóriában. A soproni mesterfodrász évekig készült a megmérettetésre. Korábban többször indult már a versenyen, eddigi legjobb eredménye az volt, hogy 2020-ban kiérdemelte „A nemzet legjobb versenyzője” címet.

– 2020 óta készülök a megmérettetésre: babafejeken gyakoroltam, ugyanis a szervezet elvárása az volt, hogy szőke hosszú hajból a 2023-as irányzatnak megfelelő Bixie frizurát készítsünk – mesélte. – Mindig divathajvágás kategóriában nevezek, mert abból tudok a legjobban profitálni az üzletemben. 


Fotó: Filep István

Változás

November 15-től változik a soproni patikák ügyeleti rendje, hétfőtől vasárnapig 20 órától 22.30-ig tartanak nyitva. Munkaszüneti napokon (január 1., március 15., nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő, május 1., pünkösdvasárnap, pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25., december 26.) 8-tól 22.30-ig tart az ügyelet.

Megnyílt a Kolostor utcai nyilvános illemhely

Megnyílt a Kolostor utca 3-as számú házában az új nyilvános illemhely. A városba érkező turisták és a soproni idegenvezetők régi kérése volt, hogy legyen a történelmi belvárosban egy nyilvános WC. Ez most azért is aktuális, mert a Várkerületen a Hűségpark kialakítása miatt megszűnt az ottani vizesblokk.

Mint megtudtuk, a Kolostor utcai nyilvános illemhely kialakítása során a legkorszerűbb műszaki megoldásokat alkalmazták. A hét minden napján reggel 8-tól este 8 óráig lesz nyitva, állandó felügyelettel.

Városi Hírek

Koszorúzással emlékeztek Sopronkőhidán

Néma főhajtással és koszorúzással emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira szombaton a sopronkőhidai rabtemetőben. A rendezvényen részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő, intézményvezetők. November 4-ét az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította a nemzeti gyász emléknapjává. Ez a nap az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója. Sopronkőhidán a rabtemetőben a szabadságharc áldozatainak állítottak emlékhelyet, 1956-ban ugyanis itt, a kőhidai „301-es parcellában” temettek el kilenc kivégzett forradalmárt.


Fotó: Filep István

Zöld Sopron

Fagyveszély, fagyvédelem

Fagyveszély miatt november 15-től jövő február 29-ig nem végez vízbekötést a Soproni Vízmű Zrt. A cég tájékoztatása szerint az ilyen munkákra még november 10-ig tudnak jelentkezni a lakosok. Ezzel egyidejűleg kérik, hogy mindenki gondoskodjon a téli időszakban a vízmérők és a házi (belső) vízvezeték-hálózatok fagy elleni védelméről.

Kárenyhítés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a kárenyhítő juttatási kérelmeket a gazdáknak. Ezúttal is elektronikusan, a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén kell feladni a dokumentumot. A juttatásokról legkésőbb 2024. március végéig születik döntés.

Pályázatok

Elkészült a 2024-es pályázati menetrend az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokhoz, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdák rendelkezésére – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Sport

Babos Tímea a párizsi olimpiára készül

Sok tanulságot hozott Babos Tímea számára a 2023-as év, és büszke arra, hogy az év eleji 319-ről mostanra sikerült a 173. helyre visszakapaszkodnia a világranglistán. A párosban négyszeres Grand Slam- és háromszoros világbajnok teniszező elmondta: kitűnő fizikai állapotban van, motiváltan és pozitívan tekint a jövőbe, és célja, hogy egyesben, valamint párosban Bondár Annával ott legyen a párizsi olimpián. A soproni teniszező kiemelte: nehéz időszakon van túl, hiszen a Covid után Achilles-ín-, váll- és csípősérülés is hátráltatta a visszatérést, a korábbi francia edzőjével sem volt ideális a kapcsolata, valamint márciusban az is eldőlt, hogy különválnak az útjai egykori páros partnerével, a francia Kristina Mladenoviccsal, akivel pályafutása legnagyobb sikereit érte el. Babos Tímea elárulta, hogy lelki problémák is gyötörték, ugyanakkor büszke arra, hogy sikerült visszaküzdenie magát a jelenlegi pozíciójába.

Soproni fiatalok

Grafikai pályázatok diákoknak

Kreatív fenntarthatósági pályázatokat hirdet a helyi diákoknak Sopron város önkormányzata és az STKH. A kezdeményezés fókuszában a szelektálás, vagyis mindennapos hulladékunk felelős és környezettudatos kezelése áll. A Jól válogatunk című pályázatra az általános iskolások alkotásait várják, a Szelektálj Sopron című digitális kiírásra pedig középiskolások jelentkezhetnek. A leadási határidő mind a két esetben november 17. További részletek a www.stkh.hu oldalon. A beérkezett grafikákat, képeket szakmai zsűri értékeli – a legjobb pályamunkákból kiállítást is rendeznek, illetve értékes vásárlási utalványt kapnak a nyertesek. 

Sztárok itt és ott

A szenvedély évada – Bemutatkozik Sinka Edina

Sinka Edina A vén bakancsos és a fia, a huszár című népszínműben Lidi szerepében lesz látható a Soproni Petőfi Színházban. Edina korábban a Pécsi Nemzeti Színházban A nagymama című előadásban játszotta Piroskát, de szerepel még a Made in Hungária musicalben a József Attila Színházban. Edina is a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának ötödéves színművész-hallgatója.

Fotó: Rombai Péter


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek